05.02.2017 | 0:01
Червените тръгват на избори с коалиция „БСП за България“
Днес ще бъде решено дали да има до три мандата за депутатите от партията

Делегатите на 49-ия Конгрес на БСП одобриха днес коалиционната рамка на партията и решиха червената партия да се яви на изборите с преименувана коалиция – вместо „БСП лява България“ тя вече се нарича „БСП за България“. За“ рамката са гласували 400 делегати, „против“ – 0, „въздържали се“ – 1. Преговори с потенциални партньори ще води председателят на БСП Корнелия Нинова. Председателят на Комисията за коалиционната рамка за участието на БСП в изборите Георги Гергов от своя страна посочил че коалиционните партньори не носят това, което от БСП са очаквали.

Според одобрените критерии за избор на коалиционни партньори те трябва да имат съществен принос към общия изборен резултат и влияние за постигане на висока електорална подкрепа. Делегатите на конгреса са приели и втори критерий за избор на партньори, а именно – лоялност към БСП и коалицията, разпознаваемост на техните лидери, партии, с които БСП има традиционни отношения и с които ще участва с общи листи във всички видове избори, предаде Бгнес. Договорите с потенциалните партньори ще следват няколко основни принципа, които предвиждат изключване и санкции при нелоялност на членовете на коалицията. Като важно условие е посочено и партньорите да приемат предизборната платформа.

За самата платформа са гласували 472 делегати, „против“ – 7 и въздържали се 4-ма. Сред акцентите са създаване на фонд „Иновации“, фонд „Индустрия“, отпадане на пръстовия отпечатък за болниците и балансирана външна политика. Платформата е допълнена с текста, че в съвременните български условия БСП разглежда Конституцията на България като основата, на която градят своята управленска политика в изпълнение на тяхната предизборна платформа. В добавък към предварително записаните идеи се предлагат удвояване на средствата на фонда за лечение в чужбина на деца с увреждания и опростяване на процедурите, и увеличаване на учителските заплати с 15% в началото като до края на мандата увеличението достигне 40%. В платформата е записано и достигане на реален икономически растеж не по-малко от 12% в края на четиригодишния период на управление. В нея е добавено провеждането на държавна политика за българската култура, изкуство и творчески съюзи, пресичане на подмяната на българската история и реабилитацията на фашизма и отричането на постиженията на социалистическия период.

На закрито заседание утре делегатите на конгреса ще приемат новия устав на партията. Той предвижда социалистите, които са били 12 години депутати, да не бъдат включвани в листите за народни представители, председателят на БСП да се избира с вътрешнопартиен избор, а не на конгрес, както и възможност за изключване на членове от партията. Тези промени се очаква да породят остри сблъсъци, защото срещат съпротивата на част от социалистите,предаде БНР. Дългогодишният депутат Георги Божинов например коментира: „Промяната на устава в този момент, в този вид, създава голяма опасност една малка група от хора да остане неприкосновенна да консумира партията, докато я ликвидира“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране