23.05.2023 | 11:59
Членове на ВСС внесоха второ предложение за освобождаването на Гешев
Искането е подписано от Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов
Членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет депозираха в деловодството на съвета второ предложение за установяване на основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Предложението е подписано от четирима представители на колегията – Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

Те посочват като водеща причина за решението си действията на главния прокурор, които накърняват престижа на съдебната власт. „Уточнява се, че той демонстрира поведение, което е в противоречие с въведените стандарти в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което е институционално задължение за тях, както при упражняване на професионалната им дейност, така и в личния живот“, се обяснява в предложението, пише ВСС.

Това е второто искане за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Шестима членове от Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет поискаха стартирането на подобна процедура след разрива между Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов.

Вчера обвинител №1 направи изявление в Съдебната палата, по време на което показа 35-минутен запис от разговор с Йордан Стоев – член на Висшия съдебен съвет. Разговорът е проведен в дома на главния прокурор, а в него се споменават имената на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, президента Румен Радев, други членове на ВСС. Именно този запис е част от сигнала на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов, който той подаде миналата седмица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране