01.07.2022 | 13:42
Чудо: „Лукойл“ плати корпоративен данък за пръв път от 15 години
Бургаската рафинерия публикува отчета си за 2021 г.

„Лукойл Нефтохим“ е платил данък печалба за пръв път от 2007 г. насам. Това обяви  във Фейсбук депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев. Той се позовава на публикувания в четвъртък (30 юни) отчет за 2021 г. на бургаската петролна рафинерия, собственост на руската частна компания „Лукойл“.

Според финансовия отчет печалбата на рафинерията е 75 млн. лева преди данъци, а „ръководството е решило да не се възползва от възможността да приспадне загуби от предишни години и да си спести данъка“, пише Панев и изтъква: „Ето че може да се направи малка стъпка напред.“

По този начин „Лукойл Нефтохим“ е платил малко над 7 млн. лв. корпоративен данък за 2021 г.

През 2020 г. рафинерията е отчела загуба от 508 млн. лева. „Ревизията продължава. Натискът от държавата работи“, уверява Панев.

Според отчета печалбата се дължи основно на новата схема, по която дружеството работи – на ишлеме, отбелязва „Сега“. Според договора за процесинг, сключен с „Лукойл Бенелукс“ Б.В. Кралство Нидерландия, от началото на 2021 г. „Лукойл Нефтохим“ в Бургас работи на ишлеме и преработва нефтена суровина, която не е негова собственост, а е собственост на регистрираната в Нидерландия компания.

Така приходите на българската рафинерия по линия на външните пазари са всъщност само приходи от такса за преработка на суровината.

Това е довело до много различна картина както на приходите, така и на разходите, защото суровината вече не се води собственост на компанията. Така приходите на „Лукойл Нефтохим“ за 2021 г. са в размер на 1.1 млрд. лв. при 2.9 млрд. лв. за 2020 г., като приходите от външни пазари са много малки. Много намаляват и разходите – защото няма разходи за суровината. Така разходите падат от 3.5 на 1 млрд. лв. Общият резултат е печалба в края на годината и плащане на данък на държавата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране