29.04.2016 | 20:47
Данчо Лазаров развъртя метлата във федерацията
Държавата отпуска още 800 000 лв. на волейболните клубове в България

Президентът на волейболната федерация (БФВ) Данчо Лазаров бързо овладя зараждащия се бунт в ръководството. Обърналите се напоследък срещу политиката на управление вицепрезиденти Иван Тодоров и Петър Кънев бяха понижени в обикновени членове на Управителния съвет, а досегашният генерален секретар Станислав Николов загуби поста си и остава само изпълнителен директор. Неговото място заема дългогодишният капитан на националния отбор Владимир Николов.

Освен това броят на вицепрезидентите в изпълнителния комитет бе увеличен от 7 на 8 и така в поста бяха повишени трима от членовете на УС – Любомир Ганев, Борислав Кьосев и Деко Григоров. Останалите заместници на Лазаров запазиха позициите си – Огнян Герджиков, Илия Динков, Владимир Димитров, Верка Николова и Тодор Дапев.

Всички решения бяха взети от УС в сряда в Казанлък. Там заседаваше управата във варианта от 2012 г., тъй като последната промяна не е регистрирана в съда заради оспорване на Общото събрание от 2015 г. Бе свикано и ново Общо събрание, което трябва да се проведе на 16 юни, също в Казанлък, за приемане на отчета за миналата година и на бюджета за тази.

Същевременно стана ясно, че спортното министерство (ММС) отпуска още 800 000 лв. на волейболните клубове у нас по програмата за развитие за 2016 г. От тях 500 000 лв. ще бъдат разпределени между 72 клуба, кандидатствали с проекти. Другите 300 000 лв. ще отидат у 15 водещи клуба, които развиват мъжки и/или женски волейбол на елитно ниво.

От ММС съобщиха, че най-много средства по програмата за развитие ще получи ЦСКА – 73 897 лв., следван от шампиона при мъжете „Добруджа 07“ с 59 676 лв. и шампиона при жените „Марица“ с 51 247 лв. Новакът в Суперлигата „Черно море“ взима 37 185 лв., а оставащият „Левски“ – 40 129 лв.

Сред взетите от УС на БФВ решения в Казанлък онзи ден бе и такова за увеличаване на състава на Суперлигата от 10 на 12 отбора. Това означава, че през новия сезон освен „Черно море“ в елита ще влезе и вицешампионът на Висшата лига „Славия“, а изпадналият „Миньор“ ще запази мястото си.

„Във Висшата лига ще участват до 16 клуба – поясни новият вицепрезидент Любомир Ганев, цитиран от „Спортал“. – Трябва да видим как да бъде оформено юридически. Искаме да позволим на клубове от по-ниски дивизии да изкупуват правата на клуб от по-горно ниво и така да могат да се състезават вместо него.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране