16.04.2024 | 20:54
ДАНС следила 2 години как се дават подкупи на паркинг до парламента
Банкова назначаваше всички, които й подаваха баща и син Димитрови, твърди шефът на службата Пламен Тончев

Две години ДАНС е наблюдавала митническата организирана престъпна група, но по неясни причини не е извършвала арести. Това стана ясно по време на изслушването на шефа на агенцията Пламен Тонев пред Временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях, пише „Сега“.

През това време е установена среща на „предаване на дарове на паркинга до сградата на Народното събрание“. Според Наказателния кодекс дарове и облаги са част от определението за подкуп. Тончев не уточни кой на кого е давал даровете, но думите му бяха след твърдения, че арестуваните баща и син Марин и Стефан Димитрови са контактували с длъжностните лица, които да осигуряват протекция за групата. Стефан Димитров е подготвял дарове и облаги за длъжностните лица за изграждането на нов контрабанден канал, след като преди дни в Румъния бил хванат тир с нелегални цигари и било необходимо да се намери друг път. „Известен е случай на среща за предаване на дарове на паркинга до сградата на Народното събрание. Знаете, че при изземванията в Стефан Димитров бяха открити много пари в левове и евро“, каза председателят на ДАНС. Той обаче така и не обясни защо не са арестувани хората при даването на подкупите например.

Шефът на ДАНС твърди, че в дните преди ареста й бившата вече директорка на митниците Петя Банкова е назначавала всеки, чието име й е било подавано от Марин и Стефан Димитрови. Банкова, Димитрови и Никола Николов-Паскал са обвинени от прокуратурата, че са в организирана престъпна група за подкупи, контрабанда, търговия с влияние. Банкова и Стефан Димитров още са в ареста, Марин Димитров влезе в болница, а от Паскал няма и следа и той е привлечен задочно.

В доста хаотичното си изложение пред депутатите Тончев набърка фабрики за нелегални цигари в чужбина, голям турски контрабандист, много имена на митничари и полицаи, камион със замразени тестени продукти от Гърция, описа мрежи за влияние с участие на хора от високите етажи.

„ДАНС работи по групата на Стефан Димитров, Марин Димитров и Паскал от средата на 2022 г. Тогава постъпи оперативна информация за престъпната им дейност, свързана с контрабанда. Тя показа, че са свързани с контакти между чужди и български граждани, които имат нужда от коридори през различни ГКПП-та, длъжностни лица от МВР и митниците“, разказа Тончев. По негови твърдения Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с хора от политическото и професионалното ръководство на МВР.

Тончев нахвърля много имена, чрез които Димитрови са осъществявали влияние в митниците и МВР, като даде да се разбере, че повечето от тях още са на работа по съответните места. Установени чрез СРС са случаи, в които въпросните лица са им предоставяли чувствителна или класифицирана информация. Тончев изреди всички ключови гранично контролно-пропускателни пунктове, на които Димитрови имат хора.

„Например установено е, че членовете на престъпната група разполагат с пълния разпит на свидетел, който ги уличава в престъпления. Това излага живота му на опасност. Интересното е, че разпитът е установен в Стефан Димитров“, разказа Пламен Тончев. Той твърди, че бащата и синът имат контакти с вече бившия главен секретар на МВР Живко Коцев още от времето, когато е директор на ОДМР-София. После Коцев ги водел по ОДМВР в страната, особено тези в райони с митници и гранични пунктове, и им представял сина Стефан Димитров като бизнесмен и човек, на когото може да имат доверие.

В хода на разработката и на използването на СРС е установена и съпричастността на Никола Николов-Паскал, който Тончев описа като незаобиколим фактор в производството и контрабандата на нелегални цигари. Било открито, че той работи с голям турски контрабандист с контакти по турската граница. През последните месеци Паскал и турчинът започнали разработката на нов канал, при който цигарите се произвеждали вече не в България, а в Турция, защото било по-евтино, и били прекарвани през България, Румъния към Западна Европа.

Тончев разказа как в рамките на няколко дни са хванати два тира на един и същи шофьор – веднъж в Румъния с нелегални цигари, после в село Црънча. От думите му не стана ясно къде е този шофьор, как така не е арестуван, какво е направено по тези случаи.

Шефът на ДАНС намеси имената на Бойко Рашков и Асен Василев, използвайки въпроси, отправени му от депутати. Той заяви, че Рашков със сигурност се познава с бащата и сина от поне две години и половина. Само една комуникация има установена между бившия финансов министър Асен Василев и Стефан Димитров – за назначаването на Недан Хаджиев за шеф на ОДМВР-Хасково.

Тончев твърди, че Стефан Димитров е запознал Петя Банкова и Живко Коцев. Димитров и Банкова поддържали контакти от времето, когато е била зам.-директор на Агенция „Митници“. На въпрос защо Банкова е атакувана чак сега, Тончев отговори, че като зам. директор тя не можела да направи нищо, но като станала директор вече имала влияние да изпълнява задачите.

Шефът на ДАНС така и не успя да отговори свързано и на няколкократно задавания въпрос защо е оставено каналът да действа цели две години. Веднъж се оправда, че за разработката и събиране на доказателства е трябвало време, после – че се е видяло как се стига до високи политически нива, а това не било лесно за работа.

На заседанието беше и бившият финансов министър Асен Василев, който през цялото време мълчеше. Накрая зададе въпрос на Тончев какво знае за борбата с купуването на гласове в Хасково през 2021 г. Шефът на ДАНС отговори, че той не се е занимавал с това и няма никаква представа какво пита Василев.

„Не познавам Стефан Димитров. Не познавам Паскал. Не мисля, че някой напада Асен Василев. Свидетели сме на сравнително пошъл политически фарс, който цели да каже: „Всичките са маскари“, каза след заседанието пред журналисти в парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев. „Нямам страхове от тази комисия. Научих за този канал от разработката. Защо ДАНС в продължение на 2 години са оставили канал да работи, без да уведомят финансовия министър или премиера, е въпрос, който г-н Тончев подмина“, добави той.

В МФ няма информация партньорски служби да са искали промяна в ръководството на Агенция “Митници”, заяви служебният финансов министър Людмила Петкова пред комисията. Въпросът беше свързан с изявления на Асен Василев че рокадите в митниците се правят по препоръка на партньорски служби. Няма информация за проведени срещи в министерството на финансите с обвинените Стефан и Марин Димитрови.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране