21.11.2015 | 17:55
Депутат от ДПС с ВЕИ и ВЕЦ, съдружник на брат му с пропуск за парламента
Чрез кметове от избирателния си район - Враца, Айхан Етем произвежда ток
Снимки: Фейсбук

Собственик на фотоволтаична централа, на малка ВЕЦ и наемател на заведение и автомивка в София се оказа най-младият депутат от ДПС Айхан Етем. Никому неизвестният народен избраник вече върти мощен бизнес, който се води на името на брат му Бейхан, научи МИГNews.info.

Бейхан-Айхан

Айхан и Бейхан Етем

Само за 1 година в парламента, Айхан Етем е успял да осъществи детската си мечта да стане богат. Шофьор с последен модел BMW вози депутатчето, влязло в 43-ия парламент чрез сложно разместване на листата на ДПС през 2014 г.

Номинален собственик на фирмите е депесаря е брат му Бейхан Ахмед Етем. Той е собственик или съдружник на 4 фирми, чийто бизнес е съсредоточен във Врачанско, откъдето Етем успя да влезе в Народното събрание.

През февруари тази година, Общинският съвет в Мездра разрешава на „Екобий 2011” ЕООД да започне строителството на малка водно-електрическа централа в местността „Лъката” в землището на село Старо село. Тук съдружник на Бейхан Етем е врачанинът Михаил Томалинов Младенов. Капиталът на дружеството е едва 50 лв., а седалището й е във Враца.

Чрез друга фирма „МБМ Грийн Инженеринг” ООД, депутатският брат има фотоволтаична централа в Криводол. Предложението за учредяване на възмездно право на строеж на фотоволтаична централа е внесено в местния Общински съвет лично от кмета на градчето Петър Данчев. ВЕИ е построена на покрива на бивше ученическо общежитие в квартал 126.

Любопитен е фактът, че в „МБМ Грийн Инженеринг” ООД ортак на Бейхан Етем е общинският съветник от ДПС в Хасково Мюмюн Мюмюн, който на последните местни избори бе кандидат за кмет.

Чрез трета фирма, братът на Айхан Етем се оказа наемател на СУ „Свети Климент Охридски“. „Айдем груп“ ООД стопанисва заведение за хранене с градина и автомивка на столичния бул. „Джеймс Баучер“ 1. За трите имота Бейхан Етем и съдружниците му Едиз-Ханиф Баязидов Саидов  и Ахмед Хаккь плащат общ месечен наем в размер на 13 639 лв.  Ахмед Хаккъ е общински съветник в Руен. Едиз Саидов пък се води парламентарен сътрудник на Айхан Етем, което е поредно потвърждение, че подставени лица се водят собственици на бизнеса му във Врачанско.

Не е известно откъде е началният капитал за мащабните начинание на Етем. Пред Сметната палата депесарят е декларирал крупната сума от 254 000 лв. В първата си декларация той посочва, че в брой държи цели 170 000 лв., има и банков депозит от 49 000 лв. Най-интересна е графата „Вземания над 5000 лева“. Той е посочил,  че е дал на „местни лица“ три заема – двама души са получили от него по 10 000 лв. и един – 15 000 лв. Парите са дадени след сключен договор и очевидно са срещу лихва. Самият той пък е взел от „юридически лица“ 170 000 лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране