19.01.2017 | 20:07
Депутати поискаха импийчмънт на новия президент
Бойко Борисов даде да се разбере, че е недоволен, тъй като ГЕРБ демонстрирали "европейска култура как се сдава властта"

Церемонията по полагане на клетва в парламента приключи със скандал заради реплика на Румен Радев към депутатите. Към края на словото си президентът се определи като човек на действието, а не на думите. Последва шум и смях в пленарната залата, което предизвика новия президент да каже на депутатите: „Имате още една седмица“.

Ядосани, някои от тях станаха да напускат, още преди да е приключил речта си. А в парламентарните кулоари срещу Радев се посипа градушка от критики, обвинения и открити закани. Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че е недоволен, тъй като ГЕРБ демонстрирали „европейска култура как се сдава властта“. „Помните ли преди 5 г. как посрещнаха в този парламент президента Плевнелиев – с плакати, с какво ли не“, обясни той обидено пред медиите.

Той препоръча на Радев да осъществи част от реформите със служебното правителство. „Рядък шанс има пред президента Радев, че му се дава възможност да има и служебно правителство. Така че това, което прочете, за няколко месеца може да е факт, тогава ще можем да отчетем и свършеното“, заяви Борисов. Заместникът му в ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че казаното от Радев „не е нормално“. И добави: „Вълнението и притеснението е огромно. Това по никакъв начин не го извинява за тази изпусната реплика. Един президент трябва да знае, че винаги може да бъде провокиран, но трябва да запази своята идентичност, да се ръководи винаги от интересите на страната и винаги да разчита на всички български институции“.

Най-ядосан бе съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който обяви, че след „20-минутна реч, изпълнена с глупотевини и празнословия, е нормално да има реакция“. „Нищо не сме казали в залата, просто се засмяхме“, разказа той, с което фактически призна, че неговите хора са предизвикали Радев. Гроздан Караджов от Реформаторския блок пък определи репликата на президента като заплаха, заради която трябва му се поиска веднага импийчмънт. „Това показа един неуравновесен характер, който по никакъв начин не може да бъде обединител на нацията“, каза десният депутат.

Депутатите на БСП и ДПС останаха доволни от речта на новия президент. Соцлидерът Корнелия Нинова разкритикува другите политически сили, че не били на висотата на момента. Бившият президент Георги Първанов критично определи словото като „добър преглед на проблемите“, но без ясно очертани национални приоритети.

1 коментар

  1. Монев каза:

    Някой умен,ако има такъв в НС,да каже на няколко изтривалки,които се пенят като видят микрофон,че Президента на България Румен Радев,е избран от два милиона и шестотин хиляди мислещи мои съотечественици.Няколко тюфлеци се изнизаха като плужеци от пленарна зала,когато бъдещият стопанин на държавата произнасяше своето слово към всички българи.Един обезумял бургаски гларус,ръси простотии в промишлено количество.Друг дебеловрат производител на голямо количество л…а,не си затвори плювалника от който хвърчат бацили,с които трови всичко живо по пътя си.Само 10% от 240-те хрантутници на България са качествен материал, другото е баластра която става само за пълнеж. Нашеницът се подава на всякакъв вид манипулации,мисли с другия си мозък,гласува за некадърни индивиди,после псува и се гърчи когато вижда и чувства,че с нищо не му се променя дереджето.Всеки народ живее,както си е подредил живота.От 28-държави в ЕС,България е на 28-място по бедност и нищета.Това е положението!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране