03.01.2015 | 0:45
Депутатите обиколиха 4 пъти Земята за месец
Цецка отменила лимита за изминати километри, избраниците харчат гориво на воля

Служебните автомобили в гаража на Народното събрание, които са на разположение на депутатите, нямат наложен лимит за изминати на месец километри.

Това означава, че законотворците могат да кръстосват страната надлъж и нашир за срещи с граждани в избирателните си райони, без да се съобразяват с пробега и дали товарят бюджета на НС. От парламентарната администрация обаче уточняват, че липсата на ограничение е към момента и в бъдеще ръководството може да наложи такова.

Таван в пробега бе поставян в предишни парламенти. През 2010 г. например, когато НС отново се ръководеше от Цецка Цачева, имаше лимит от 2500 км. на кола на месец. При сегашната липса на ограничение обаче за малко повече от месец – от свикването на 43-ото НС на 27 октомври до първите дни на декември 2014-а, депутатите вече успели да пропътуват 146 967 км. със служебните автомобили, показва справка на парламента, предоставена на „Монитор”. Това разстояние почти се равнява на четири обиколки на Земята по екватора.

Най-много километри с возила от гаража на НС е изминала Ралица Ангелова от ГЕРБ – 7679. Депутатката, която до момента не е казала нито дума от парламентарната трибуна, все пак пътува до далечен избирателен район – Шумен. В същото време обаче доста след нея по навъртени километри са избраниците, които се връщат за срещи с гласоподаватели чак до Варна.

Сред топекскурзиантите е и друга герберка – Даниела Савеклиева, която е изминала 5428 км., въпреки че нейният избирателен район Благоевград не е много далече от София. За сравнение съпартиецът й от същия район – Георги Андонов, е пропътувал 2294 км.

Социалистът Георги Анастасов пък е навъртял със служебен автомобил цели 4754 км. при положение че неговият избирателен район е в столицата. Очевидно той е кръстосвал страната по други работни задачи, а не за срещи с гласоподавателите, които са го изпратили в НС

Според справката лидерите на парламентарни групи не се възползват от правото си на служебни лимузини. Изключение правят само съпредседателите на РБ Радан Кънев и Найден Зеленогорски, като двамата са изминали съответно 2300 км. и 1380 км.

Освен служебните около 90 автомобила, които са на разположение на законотворците, те имат право и на осребряване на разходите за бензина, който сипват в личните си коли за посещения в избирателните  райони. По това перо обаче вече има лимит, определен със заповед на шефката на НС Цецка Цачева. Таванът на сумите е различен в зависимост от мястото, което представлява съответният депутат. Сметките са направени така, че парите да покриват пътя за едно посещение в двете посоки в рамките на седмица. Счетоводният отдел в НС прави изрични засичания, за да предотвратява евентуални злоупотреби. Според правилата народните представители нямат право да ангажират служебен автомобил през седмицата, ако вече са искали осребряване на разходите за бензина в личната кола.

Справката на парламента показва, че трима народни представители са получили за месец суми над 1000 лв. за гориво. Това са Валентин Николов от Патриотичния фронт с избирателен район Добрич и Красимир Янков от БСП и Пламен Манушев от ГЕРБ, излъчени от Варна. За месец НС е похарчило от хазната си общо над 50 000 лв. за да покрие бензина на законотворците.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране