05.10.2022 | 23:17
До следващите избори трябва да се направи нов ляв политически проект
ПП изсмуква ДБ в големите градове. ГЕРБ иска да изчисти имиджа си чрез "Промяната", казва Татяна Дончева

Вижда се, че всички ги е страх да поемат управлението, защото започват да усещат с кожата си, че ще има проблеми, които не са по техните сили. Второто е – да се отърве ГЕРБ от горещия картоф, но и „Продължаваме промяната“ го подритват в другата посока. … Проблемът е в страха, в неможенето и в това да се пробута горещият картоф на друг. Политиката не е само мерак, много мераклии има“.

Това каза Татяна Дончева, лидер на „Движение 21“, бивш депутат.

Според нея много хора смятат, че с политика се занимават хора, които не могат с друго да си вадят хляба:

„Има още малко време така да смятат. После ще се свършат мераклиите за депутати, гарантирам ви! Има едни, които пред 9-и септември много са се натискали, после в Народния съд са им отрязали главите“.

Проблемът не е, че често правим избори, а че нямаме решение на проблемите си. Ниската избирателна активност е белег, че хората не виждан хора, които да решат уравнението. Сериозните хора, които биха могли да решат управлението, не искат някой, който нищо не разбира,  да им прави кастинг“, смята тя.

По думите ѝ ГЕРБ не са покачили електората си, но запазват електоралния корпус с позициите на партията в местната власт: „Тези позиции ще изтекат догодина на местните избори“.

Дончева определи като феномен на тези избори това, че ПП изсмуква ДБ в големите градове:

„ДБ е качило гласовете си, но те не са хомогенно разположена партия. … Къде са отишли гласовете на градската десница? Гласовете на ПП в София и Пловдив са гласовете на градската десница, която по принцип е за ДБ. … Ако са недоволни от своите, защото са влезли в колаборация с БСП, защо търсят алтернатива в ПП, които бяха в същата коалиция? Нямам отговор. Очевидно лоялността към партията им е изтъняла“.

БСП се свива като политическо представителство, посочи лидерката на „Движение 21“ и добави:

„Дълго време БСП беше монополист на лявото пространство и всичко, което се конструираше, беше БСП и присъдружни. Проблемите на лявото пространство започнаха при Сергей Станишев. … Той завеща проблеми по отношение на ликвидиране на лидерския потенциал. … Политиката на Корнелия Нинова е противоестествена. Трябва да се направи нов политически проект вляво. Това трябва да се случи до следващите избори“.

Татяна Дончева коментира, че никъде по света няма такава позиция като на Стефан Янев, че е готов да влезе в коалиция с всеки.

Чуйте интервюто ТУК

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране