16.01.2016 | 18:53
ДПС се отрече от Ердоган, един от лидерите отиде при турската опозиция
Движението с нов курс към Турция, след изключването на Лютви Местан

Единият от временните ръководители на Движението за права и свободи (ДПС) Рушен Риза се срещна с лидера на Републиканската народна партия (CHP) Кемал Кълъчдароглу в Анкара. Риза бе придружен от депутатите от движението Салиха Емин и Ердинч Хайрула, които са на посещение по покана на Кълъчдароглу за 35-ия конгрес на опозиционната партия, става ясно от информация, публикувана на сайта на ДПС.

С тези действия движението изглежда, че се отрича от досега водената политика на бившия си лидер Лютви Местан, който дни преди Нова година бе изгонен от партията. Единият от поводите за решението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган бе протурската декларация, която прочете Местан, след като Турция свали руски самолет по границата със Сирия. Припомняме, че през септември миналата година Местан се срещна с турския президент Реджеп Ердоган, който е и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието. В последно време партията на Ердоган води политика, която отдалечава Турция от светския й характер.

Републиканската народна партия е създадена през 1919 година и е най-старата политическа формация в модерна Турция. Тя е светска партия, създадена по модела на европейските социал-демократически партии. Лидерът й Кемал Кълъчдароглу принадлежи към шиитската секта на алевитите, докато Турция като цяло изповядва другото разклонение на исляма – сунизма.

По време на своята визита делегацията от ДПС се срещна с Кълъчдароглу, Фаик Йозтрак-зам-председател на партията и Емре Кьопрюлю, който е депутат от област Текирдаг и член на председателския съвет на турския Меджлис (парламент).

На срещата са обсъдени възможностите за развиване на двустранните взаимоотношения, както възможностите за по-тесни връзки със структурите на двете партии, включително с Младежко ДПС и женските дружества. В заключение на срещата домакините заявили, че взаимодействието с побратимените общини ще продължи. Делегацията от ДПС присъства като гост на 35-ия конгрес на Републиканската Народна Партия, в който участваха повече от 3 000 души.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране