27.10.2020 | 16:46
„ДПС затвори безжалостно телевизия BiT. Толкова им пречеше…“
Павел Вълнев искал да купи Btv. Отговориха ми, че не се продава отделно, казва той

Две години след продажбата на телевизия BiT един от собствениците й – Павел Вълнев, даде да се разбере, че зад покупката и последвалото закриване на медията е стоял политически натиск, като уточнява, че той е дошъл от ДПС.

„До последния ден, в който телевизията беше под мой контрол, нямаше цензура и натиск за нищо. Сега, като се замислям на кого е пречила телевизията… Не вярвам да е пречила на ГЕРБ, ако не се броят отношенията между Сашо Диков и Борисов, заради които, предполагам, той не е давал интервю за нас, но пък другите от ГЕРБ идваха редовно. Останалите партии – също. Но има една партия, която никога не е стъпвала в студиото и дори кандидат-президента си не пусна да представим в специалните формати. Това е ДПС. Можем да тръгнем оттам и да търсим на кого е пречила телевизията. И то толкова е пречила, че я затвориха безжалостно.“

Това казва в интервю за „Клуб З“ Вълнев, който понастоящем е сред учредителите, а отскоро и единствен зам.-председател на учредената от бившия втори човек в ГЕРБ, Цветан Цветанов, партия „Републиканци за България“. Основаната от него и брат му Румен Вълнев (бизнесмени, живеещи от години в Чикаго) BiT започна да излъчва в България през 2015 г. Три години по-късно телевизията, която се отличаваше с критичен тон към властта, беше продадена на продуцента Мирослав Янев, свързван с Красимир Гергов, а впоследствие закрита.

Днес Вълнев обобщава, че не е успяла да оцелее, защото „и да направиш добър продукт, картелът на мейнстрийма те задушава с монополизиране на рекламата“. Продажбата не е бил единственият възможен вариант, посочва бизнесменът и уточнява, че алтернативата била да се опита да разчупи монопола на пазара, като придобие една от двете групи, контролиращи пазара – „bTV медия груп“ или „Нова броудкастинг“.

„Исках да купя Би Ти Ви, Ралица Василева беше ангажирана с този мой опит. Официално ми отговориха, че Би Ти Ви не се продава отделно, а се търси нов собственик на цяла група телевизии в Европа. Пробвах много варианти, не съм искал да продавам телевизията веднага. Докато продажбата остана единствен вариант, защото не беше нормално да продължавам само със свои лични средства да издържам скъпа медия и да виждам как не става така, както е навсякъде по света“, разказва той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране