14.01.2016 | 19:11
ДСБ напуска Реформаторския блок
Депутатите остават в групата

Новият десен проект на Радан Кънев включва пълна реорганизация на структурата на ДСБ и напускането й на Реформаторския блок. Депутатите остават в групата.

На заседание на Националното ръководство в петък ще бъде разгледан окончателният вариант на новата структура, на 23 януари ще се проведе национално съвещание (тясно ръководство, в което участват общинските лидери и депутатите), на което промените да бъдат представени, и на 13 март ще се проведе национално събрание, където да се вземе решение за окончателното напускане на Реформаторския блок и партията да тръгне към президентските избори наесен, пише  „Дневник“.

Същевременно шестимата депутати от ДСБ и четиримата от гражданската квота ще останат в парламентарната група на Реформаторския блок. Те излязоха в опозиция в края на 2015 г., когато парламентът отхвърли предложението за промени в конституцията за квотното разпределение във Висшия съдебен съвет.

Сред идеите е парламентарната група да стане съюз с две крила, като Кънев да представлява излезлите в опозиция, а другият съпредседател Найден Зеленогорски от партията на Меглена Кунева останалите 13 депутати от „Движение България на гражданите“, СДС, Народна партия „Свобода и дойстойнство“ и БНД, които продължават да подкрепят правителството.

Най-важното от всичко, което става в Реформаторския блок, е че РБ вече си има официално опозиционно крило. В ДСБ сме много близо до партии, неправителствени организации и професионални групи, които биха искали целият Реформаторски блок да е в опозиция. Очаквам, че и част от партиите в РБ могат да заемат позицията на ДСБ. Така евродепутатът от ЕНП и заместник-председател на ДСБ Светослав Малинов коментира  заявките на Радан Кънев за евентуален нов десен проект по БНР.

Ако до 6 месеца не се случи политическо чудо и ГЕРБ не демонстрира решителност и изключителна воля за промяна, нищо чудно позицията на ДСБ в РБ да стане доминираща и от гледна точка на чисто цифровото изражение. Ние сме на една и съща пътека, но ДСБ по-бързо изминава пътя.

Загубихме доверие в ГЕРБ. Доверието трябва да бъде възстановявано от този, който наруши и писани, и неписани споразумения. Ако видим осъществени всички наши радикални искания, ще признаем, че ГЕРБ е еволюирал. Но в момента нямам никаква надежда, че ГЕРБ и премиерът Борисов са в състояние да направят това. Следващите шест месеца наистина ще бъдат решаващи. Ако не се види нов стил и нови промени, много трудно ще бъде пред избирателите на РБ да обясниш защо си министър в кабинета на Борисов.

Няма закъде да се бърза, а партиите в РБ трябва да изчистят позициите си, категоричен беше Малинов: Разговорът тече във всички посоки, разговорите за засилване на алтернативата на ГЕРБ също са в ход. Излизането в опозиция не означава напускане на блока. Според Малинов, избирателите на Реформаторския блок са наистина разделени: Преди година, когато правихме коалицията с ГЕРБ, част от тях бяха против. Голяма група от нашите избиратели сега са вторично разочаровани, че опитът ни не е успял и вината изцяло се стоварва върху ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране