06.10.2023 | 19:20
Двойният убиец от „Соло“ осъден в Ташкент
Получил е 5 г. и 1 месец затвор, решават дали да лежи целия срок, или да го екстрадират

Двойният убиец от дискотека “Соло” Илиян Тодоров, който бе заловен в Узбекистан с фалшив паспорт, е получил присъда от 5 години и един месец за това престъпление. Наказанието му е наложено от от Мирабадския районен съд в Ташкент, където той арестуван през март т. г. при опит да пътува със самолет за Истанбул, съобщиха източници от българската прокуратура.

Нашите власти са отправили запитване и очакват отговор дали въпросната присъда е окончателна или може да се обжалва пред по-горна инстанция. В случай, че тя влезе в сила, съдът в Узбекистан следва да се произнесе дали Тодоров ще я излежи цялата или само част от нея, преди да бъде екстрадиран за България. От това решение ще зависи и кога той да бъде върнат у нас, като най-късно това би станало в далечната 2028 година.

На 18 април 2009 година близо до бившата дискотека “Соло” до Съдебната палата в центъра на София Илиян Тодоров наръга с нож трима младежи. След това избяга с такси. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров в линейката на път за болница. Тежко бе ранен приятелят им Кирил Димитров, който оцеля. 22-годишният тогава Тодоров, син на общински съветник и активист на БСП в Перник, се кри два дни и се предаде изрусен и с изрязани издъно нокти, за да не може да бъде взет биологичен материал от жертвите. Той изкара в ареста около 2 години и половина, докато делото се гледаше на първа инстанция. Неочаквано от Софийския градски съд получи оправдателна присъда и бе пуснат през декември 2011 г., което му позволи да организира бягството си зад граница. Софийският апелативен съд му постанови доживотна присъда, която през 2013 г. бе потвърдена и от Върховния касационен съд.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране