06.09.2022 | 20:20
Ердоган плаши Гърция: някоя нощ ще дойдем!
“Ей, гърци. Спомнете си историята. Ако продължавате в същия дух, ще плащате висока цена. Не забравяйте Измир!”, предупреди турският президент

От месеци вече Гърция и Турция водят гранични спорове. Сега президентът Ердоган наля ново масло в огъня, като напомни за унизителни исторически поражения на гърците. Ще има ли война? Докъде може да стигне Ердоган?, информира „Дойче веле“.

Изложението “Текнофест” е нещо като институция в Турция. Децата се възхищават на роботите, а учениците и студентите идват, за да се запознаят със съвременните технологични постижения и да представят своите изобретения. Най-голямо внимание винаги се обръща на произведените в страната бойни дронове.

“Ще платите висока цена”

Турският президент използва това събитие през уикенда, за да изпрати заплахи към Атина. “Ей, гърци. Спомнете си историята. Ако продължавате в същия дух, ще плащате висока цена. Не забравяйте Измир!”, предупреди Ердоган.

Турският президент напомня за 9 септември 1922 г., когато турски войници навлизат в пристанищния град Измир, който по това време е окупиран от Гърция. След това арменските и гръцките квартали на града са опожарени. Според различни свидетелства турците плячкосват магазините и домовете на малцинствата. Много хора са убити, докато опитват да избягат. И до днес отвоюването на Измир е кошмарен исторически спомен за гърците.

Ердоган обаче не спря дотук. “Когато му дойде времето, ще направим необходимото. Някоя нощ ще дойдем.” Той повтори тази заплаха и преди да отпътува на обиколка из Балканите днес. Очевидно бе, че става дума за гръцките острови, част от които се намират само на няколко километра от турския бряг. Според Анкара те принадлежат на Турция. В понеделник турският всекидневник “Сьозджю” назова общо 20 острова, за които се твърди, че били окупирани от Гърция след 2004 година.

Потенциален конфликт би помогнал на Ердоган да спечели подкрепа

Острите заплахи са резултат от един инцидент, станал на 23 август. Гръцка система за противоракетна отбрана С-300 е насочила мерника си към турски изтребители над Средиземно море. Турското министерство на отбраната видя в това враждебен акт. Гърция отрича това да се е случило. Въпреки това правителството и населението там приемат все по-сериозно турските заплахи. В понеделник много гръцки ежедневници излязоха със заглавия, цитиращи думите на Ердоган. Атина се опасява, че турският президент, който е подложен на силен вътрешен натиск, може действително да провокира Гърция към военен конфликт, независимо че това ще породи реакции от страна на ЕС и Вашингтон.

Подкрепата за управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган се свива всеки месец. Ако изборите се проведат скоро, едва ли ще ги спечели. Кризата с изконния враг Гърция обаче ще накара много от националистически настроените турци отново да застанат зад правителството.

И опозицията оспорва границите в Егейско море, начертани според Договора от Лозана от 1923 година и Договора от Париж от 1947 г. След разпадането на Османската империя островите Лесбос, Хиос и Самос, които са разположени само на няколко километра от турския бряг, стават част от Гърция. След Втората световна война Италия отстъпва Додеканезките острови на Гърция. В Лозанския договор е уговорена тяхната демилитаризация.

И Гърция има интерес от ескалация?

Ердоган се позовава на тази демилитаризация и предупреждава, че Гърция ще загуби суверенитета над островите, ако продължава да разполага войници там. Серхат Гювенч, професор по международни отношения в университета „Кадир Хас“ в Истанбул, предполага, че и Гърция има интерес от ескалация в отношенията с Турция.

Включената от гърците система за противоракетна отбрана, която според Анкара е била насочена срещу турските изтребители, може да провокира Ердоган сам да разположи система за противоракетна отбрана по турското крайбрежие. Преди три години Анкара закупи от Русия зенитно-ракетни комплекси S-400, но досега не ги е използвала заради санкциите, наложени от САЩ. „Ако турският президент вземе това решение, то ще доведе до нова сериозна криза с Вашингтон, която вероятно ще изолира Турция в рамките на НАТО“, смята Гювенч. За Атина това би бил външнополитически успех.

Дрънкане на оръжие или истинска опасност?

Професор Гювенч все пак не смята, че ще се стигне до същински военен конфликт, тъй като Турция и Гърция имат дългогодишен опит в двустранни провокации и дрънкане на оръжие. През годините двете страни са изградили канали за комуникация, които до момента са овладявали положението в силно напрегнати моменти и са предотвратявали насилие.

Въпреки това много наблюдатели в региона предполагат, че Ердоган ще използва и външнополитическа криза, за да остане на власт. Никой не може да предвиди докъде е готов да стигне.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране