12.01.2021 | 17:29
Ердоган предлага Турция да замести Великобритания в Европейския съюз
Източното Средиземноморие трябва да престане да бъде арена на конкуренция и противостоене

Влизането на Турция в ЕС би запълнило празнината, оставена от Великобритания след Брекзит, казал днес турският президент Реджеп Ердоган пред посланици от страните в ЕС, предаде ТАСС.

„Приемането на Турция в ЕС би бил онтологически избор (за битието – б.р.) на съюза, би помогнало да се запълни празнината, останала след Брекзит“, казал Ердоган.

По думите на турския президент „Източното Средиземноморие трябва да престане да бъде арена на конкуренция и противостоене. Трябва да се установи сътрудничество, което да отговаря на интересите на страните в района“. След което изразил надежда, че „сондажните преговори с Гърция прел януари бележат нова ера“  в отношенията между Анкара и Атина.

През последните месеци в Турция се засили риториката, че се вижда част от Европейския съюз. През ноември Ердоган призова ЕС да изпълни обещанията си, включително и за пълноценно членство на Турция. Той заяви също така, че Турция е изпълнена с решителност за евроинтеграция и се стреми да изгражда своето бъдеще с Европа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране