24.07.2016 | 0:49
Eрдоган закри над 1000 частни училища в Турция
Задържани ще могат да стоят в ареста до 30 дни без обвинения

Турският президент Реджеп Ердоган подписа указ, с който закри над 1000 частни училища в Турция и удължи до 30 дни срока, в който лица могат да бъдат държани в ареста без обвинения, съобщиха местните медии. С указа се разпускат няколко хиляди институции, включително учебни заведения, смятани за свързани с живеещия в САЩ проповедник Фетуллах Гюлен, за когато властта в Анкара твърди, че стои зад неуспешния опит за преврат от 15 юли. Президентският декрет постановява затварянето на 1043 частни училища, 15 университета, 35 медицински учреждения, 1229 фондации и 19 синдикати, съобщава Анадолската агенция.

Държавният глава, който получи право да управлява с укази след обявяването на извънредно положение в страната за срок от 3 месеца, одобри удължаването на периода, в който определени заподозрени лица могат да бъдат задържани – до максимум 30 дни без да има повдигнато обвинение срещу тях. Този период бе удължен с цел улесняване на разследването на опита за преврат.

Междувременно стана ясно, че 300 души от президентската гвардия в Турция са арестувани. Според в. „Джумхуриет“ в нощта на осуетения преврат командващият на президентската гвардия имал намерение да подкрепи метежниците.

В реч пред депутатите снощи президентът на Турция Реджеп Ердоган благодари на всички политически партии в парламента, че са подкрепили решението му са обяви извънредно положение, което ще продължи 3 месеца. Той подчерта, че властите ще поддържат фискална дисциплина и призова инвеститорите да продължат да инвестират в страната.

„Някои си мислеха, че икономиката ще рухне, ако бъде обявено извънредно положение. Призовавам инвеститорите да продължат да инвестират тук, защото продължим да реализираме големи проекти“, заяви Ердоган.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране