04.08.2015 | 17:28
Етичен кодекс или как броим хората според целите си
Отворено писмо до българските медии
Мария Кавлакова

Намирам основание да се обърна към вас така. Завършила съм „Икономика на масмедиите“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и „Връзки с обществеността“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На 30 юли 2015 г. присъствах на хайката, поръчана от „Национална Асоциация Българско Черноморие“ (НАБЧ) на плаж Корал – емблематичен по много казуси и легендарен в борбата на гражданите срещу мафията. Интерес за мен предизвика последващото медийно отразяване на случая, с което вие сте запознати като преки участници.

Конкретно за Корал – в повечето медии се тиражираха думите на господин Димитър Канариев, който твърдеше, че около Корал има 2000 (две хиляди) незаконно къмпингуващи. Аз минавам през мястото всеки ден и знам, че там няма повече от 100 (сто) човека – повечето от тях познавам лично и дори мога да изброя поименно.

На 1 август 2015 г. присъствах на протеста „freeAlepu“, провел се пред общината в гр. Созопол. Станах свидетел на уговорка между журналисти от различни медии относно броя хора, присъстващи на протеста. Единият отиде при другия и попита: „Колко хора има, според теб?“. Вторият отговори и се разбраха за бройката хора – 50 човека!

Попитахме един от журналистите, който бе отразил и хайката: „Защо днес броите хората, а онзи ден взехте цифрата наготово?“ Отговорът бе, че информацията е получена, цитирам „от другаде“, а не от НАБЧ.

Ако аз, в качеството си на лице, организатор на протеста, пусна прессъобщение, че е имало 2000 души, ще го напишете ли? Отговорът го знаете сами. Обръщам се към всички вас: Наблюдава се тенденция да се отразява субективно. Единият път се ползва готово число, а втория път се брои.

В двете случки, описани тук, става дума за един и същ брой хора. Критерият за преценка и отразяване за мен не е ясен, но със сигурност не е обективен. Тази практика с броенето на хората започна още по времето но протестите. МВР обявяваше присъстващите винаги с пъти по- малко отколкото са били, за да може да намали значимостта на събитието. И в пъти повече, за други събития, когато им бива поръчано отнякъде да „броят правилно“.

Къде е етиката?

Нека това писмо бъде призив към вас да преустановите тази порочна практика на едностранчиво отразяване, което цели единствено да внуши неистини. Нелепа и прозрачна е и е напът да девалвира напълно доверието в медиите в България. Бъдете обективни. Бъдете всъщност такива, каквито професията ви и обществото очакват от вас.

В конкретните случаи с проверките, извършени от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и други компетентни институции отразяването беше меко казано непрофесионално. Повечето журналисти просто прекопираха прессъобщение от една асоциация, чийто подбуди са доста съмнителни. Това не е уведомление за провеждане на събитие, в което да се цитира ден и час дословно. Това е резултат от проведени проверки.

Бидейки свидетел на една от проверките ще кажа:

– Нито от един от проверяващите не е броил хора и съответно няма как да знае колко са били.

– Зоната зад плаж Корал не е защитена зона (а е тиражирана като такава).

– ИАГ има право единствено и само да следи за нелегално палене на огньове; НЯМА ПРАВО да санкционира, когото и да е, затова че е в частен имот. НЯМА ПРАВО да дава изявления, в качеството си на държавна институция за „нелегално къмпингуващи“, още повече да им вменява действия.

– Терминът „къмпингуване“ не съществува в нормативната ни уредба. Как тогава е възможно то да бъде незаконно? Не е ли работа на журналист, работещ по темата да знае тези неща, преди да тиражира откровени лъжи?

– Нито един от проверените хора на Корал, не бе „хванат“ да сече дърво или да пали огън, което би било безспорно доказателство за нарушение, а повечето медии тиражираха: „Къмпингари палели огньове и изсичали дървета на Корал“.

– Колко от журналистите, тиражирали подобни дописки, провериха какви са условията в къмпингите у нас? Колко провериха каква е нормативната уредба за създаване къмпинг?

Направете си труда да го проверите и вижте резултата – по-лесно е да изградиш ХОТЕЛ, отколкото къмпинг? Каква е грижата на държавата за хората, които обичат този вид туризъм? Може би трябва да се търсят още отговори?

Вие, журналистите, също сте във фокуса на обществено внимание. В ерата на интернет не можете да прикриете истината. Застанете на нивото, което подобава и не се поддавайте на силните на деня, колкото и да е трудно това в държавата ни днес.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране