28.09.2015 | 8:16
Европа очаква нова бежанска вълна от Афганистан и Ливан
Нормализира се движението по границата между Сърбия и Хърватия

Нова бежанска вълна от Афганистан очаква Германия, писа в. „Велт ам зонтаг“, като се позовава на източници от силовите структури на ФРГ. Трафикантите разпространили в Афганистан слух, че Германия ще затвори границите си, след като приеме 800 000 бежанци. Затова афганистанците, които досега предпочитаха да се преселват в Иран, Пакистан или Саудитска Арабия, се готвят да тръгнат, подобно на сирийците, към Германия. В Кабул вече масово се подават документи за чуждестранни паспорти, твърди изданието. „Изпитваме недостиг на служители и технически средства“, заяви пред вестника представител на афганистанските власти.

Еврокомисарият по разширяването Йоханес Хан пък предупреди в интервю за германски медии, че очаква към Европа да се надигне бежанска вълна и от Ливан, който в момента е приютил над 1.1 млн. сирийски бежанци. Според него тези хора живеят в изключително тежки условия, а и политическата ситуация в Ливан е много нестабилна.

Най-малко 17 сирийски бежанци загинаха вчера на път за Европа, след като лодката им потъна в Егейско море край югозападното крайбрежие на Турция. Имигрантите искали да стигнат до гръцкия бряг. Други 500 бежанци пък бяха спасени в Средиземно море по време на 7 операции, съобщи италианската брегова охрана.

От общо 63 000 бежанци, пристигнали в последните десетина дни в Хърватия, само един е пожелал да остане в страната, обяви външният министър на страната Весна Пусич пред ТАСС. Нормализира се обстановката на сръбско-хърватската граница. От общо 7 КГПП-та три функционират нормално – Батровци-Бaйково, Богожево-Ердут и Шид-Товарник, останалите продължават да бъдат затворени засега. Всички гранични пунктове с Унгария също са отворени, но Будапеща заплаши да затвори границата заради големия поток от имигранти. Всеки бежанец, който преминава през територията на Сърбия, плаща по 100 евро, заяви хърватският министър на отбраната Анте Котроманович след среща с имигранти, настанени в лагера в Опатовац, недалеч от сръбската граница. „Говорих с едно семейство от Сирия и те ми казаха, че са били длъжни да заплатят по 100 евро, за да пристигнат тук“, заяви той пред местни медии.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране