07.11.2017 | 0:01
Евросъюзът може и да се разпадне
"Шпигел" разсекрети стратегическа прогноза на Бундесвера до 2040 г.

Анализатори от Министерството на отбраната на ФРГ не изключват разпадането на ЕС и пълното преустройство на съществуващия световен ред. За това свидетелства докладът „Стратегическа прогноза – 2040“, който се оказал в редакцията на изданието „Шпигел“.

 

В 102-страничния документ експертите от Бундесвера са посочили няколко варианта за развитието на събитията на международната арена през близките 20 години. Най-негативният от тях предполага „множествени конфликти“ на фона на няколко десетилетия политическа и икономическа нестабилност.

 

„Разширяването на ЕС е спряло, все повече държави напускат съюза… Европа е изгубила глобалните си конкурентни предимства. Все по-неуреден, хаотичен, раздиран от конфликти свят напълно променя обкръжението на Германия и ЕС от гледна точка на политиката на сигурността“. Това според немските анализатори е най-лошият вариант на развитието на събитията.

 

Вторият негативен сценарий предполага разделянето на Европа на два блока, които постепенно ще се отдалечават един от друг както икономически, така и социално. В този процес страните от Източна Европа постепенно преминават в орбитата на влияние на Русия заради тяхната зависимост от доставките на енергийни суровини, отбелязват анализаторите.

 

Още един сценарий описва „провала на глобализацията“, който, както смятат в Бундесвера, ще сложи край на „европейските илюзии“. Това според експертите ще доведе до рязка активизация на външната политика на Русия и Китай и отчуждаването на ЕС от трансатлантическите партньори.

 

Позитивните прогнози („Глобален Запад“ и „Мирно пространство“) включват ръст на сътрудничеството вътре в ЕС и разширяване на общността, изграждането на партньорски отношения със съседи и успешно развитие на пазарните процеси в целия свят. „Секретният доклад на министерството на отбраната заслужава изключително внимание. Това е официален документ, който с пределна яснота сочи възможен крах на ЕС и как това събитие ще повлияе на сигурността на Германия. Едновременно с това там са посочени стратегическите сценарии, които трябва да послужат като ориентир за Бундесвера“, отбелязват журналистите от „Шпигел“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране