11.04.2015 | 0:07
Eврозоната тайно се готви да изгони Гърция
Финландия убедена, че еврото би преживяло бурята

Страните от еврозоната тайно подготвят план за изключване на Гърция от валутния съюз, ако Атина обяви дефолт през май, съобщава британският в. “Таймс”.

Според изданието подробни планове са изложени в документ, подготвен от финансовото министерство на Финландия в сътрудничество с Германия. Документът предупреждава, че тази пролет трябва да бъдат взети “много трудни политически решения”. “С мълчаливото съгласиена останалите страни от еврозоната започна процес, който в крайна сметка може да стигне до изключване на Гърция от еврозоната”, посочва записката с дата 27 март.

Финландия е убедена, че чрез реформите от последните три години и мерките, взети от Европейската централна банка, еврото може да преживее бурята, която ще се разрази след изключването на Гърция от единната европейска валута, подчертава вестникът.Същевременно стана известно и становището на Европейската комисия по въпроса. ЕК не обсъжда възможност за излизане или изключване на Гърция от еврозоната. “Не съществува юридически механизъм за изключване на страни от еврозоната.

Европейската комисия действа на основата на постигнатите по-рано споразумения между Гърция и международните институции за нова програма за реформи и удължаване на международната финансова помощ за Атина”, посочва ЕК.

Междувременно френският премиер Манюел Валс заяви в интервю за португалския в. “Диариу економику”, че Франция не разглежда излизането на Гърция от еврозоната като “вероятен вариант”. “Времето не чака – гръцкото правителство в скоро време трябва да извърши плащания по големи кредити”, каза Валс, но отбеляза, че ако Гърция бързо представи програма за дълбоки реформи, ще може да получи финансова помощ от Европейския съюз.

Френският премиер отбеляза, че гръцките власти са успели да постигнат “определен прогрес”, но той все още е недостатъчен и Атина трябва да положи по-големи усилия. Валс изтъкна, че този път ще бъде най-приемлив за всичкитъй като излизането на Гърция от еврозоната “не е приемлив и вероятен вариант”. “Позицията на Франция остава непроменена. Трябва да се зачита мнението, изказано от гръцкия електорат, но същевременно съществуват и определени институционални рамки и задължения, поети от тази страна. Те трябва да бъдат спазвани стриктно”, уточни Валс.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране