31.05.2015 | 0:01
Финансовият министър очаква оставката на Искров
Управителят на БНБ: ГЕРБ номинира подходящ кандидат за гуверньор на банката

Иван Искров, че ако има подкрепа за нов управител на Централната банка, ще си подаде оставката. Скоро ще има възможност да покаже дали това, което е заявявал, е готов да го реализира“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов в събота.

Горанов и Искров участваха в редовната среща на групата страни в Международния валутен фонд (МВФ) и организациите от групата на Световната банка, в която страната е включена. В нея Горанов е българският представител за Световната банка, а Искров – за МВФ.

Според финансовия министър кандидатурата на експерта от МВФ и бивш зам.-министър на финансите Димитър Радев, който тази седмица бе представен  пред парламентарните групи, е най-удачната и тя ще събере достатъчно политическа подкрепа.

„Провели сме много разговори и не смятам, че има по-подходящ за управител на БНБ“, увери той.

„Дали ще има други, не мога да знам, тъй като всеки би могъл да припознае някой за кандидат. Смятам, че това, което сме предложили, е изключително добър вариант. За съжаление скамейката с подходящи за управител на БНБ не е дълга“, каза още Горанов.

Искров също изказа мнението си за кандидатурата на Радев: „Не е важно дали аз харесвам кандидата за поста. Важно е достатъчен брой народни представители да я одобрят“, каза той. На въпроса дали ще си подаде оставката, гуверньорът отговори, че съвсем скоро ще има възможност да се произнесе.

Искров обаче каза, че предложението на ГЕРБ за управител на БНБ – Димитър Радев е „достатъчно подходящ кандидат, човек с огромен опит във финансите“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране