04.02.2018 | 0:01
Гърция се готви за милионен протест за името ”Македония”
В петък външният министър получи две писма със заплахи, докато се водят преговорите за решаване на спора с името на Македония

Атина се готви за утрешния митинг срещу употребата на Македония в решението по спора между Гърция и Македония за името на страната. В Солун преди две седмици такъв протест събра повече от 90 хиляди души от цяла Гърция, а утрешният, според организаторите, ще е още по-голям.

Напрежението в Атина през последните дни ескалира, предаде БНТ. В събота къщата на легендарния гръцки композитор Микис Теодоракис е била напръскана с червен спрей от вандали. В петък външният министър получи две писма със заплахи, докато се водят преговорите за решаване на спора с името на Македония. Утрешният протест се очаква да бъде най-големият от десетилетия насам. Очакват се над един милион души, 2500 автобуса транспортират хора от провинциите. Центърът на града ще бъде блокиран, градският транспорт няма да работи. Този път гръцката Църква подкрепи протеста срещу употребата на името Македония в спора със Скопие.

Пред парламента вече се издига сцената, от която ще говори гръцкият композитор Микис Теодоракис, трима свещеници от гръцката църква. Тук ще бъде лидерът на опозиционната Нова демокрация Кирякос Мицотакис и бившият премиер Андонис Самарас. В неделя много демонстранти ще развяват флаг със звездата на Вергина – един от спорните символи между Скопие и Атина.

Звездата на Вергина беше на националното знаме на Македония след обявяване на независимост на републиката, но Скопие беше принудено да смени знамето си, заради наложеното ембарго от Гърция. Не всички жители на Атина, обаче, са настроени срещу преговорите за името със Скопие. Гръцките медии не отразяваха протеста в Солун, но този път те правят предварителни репортажи още от предния ден. За професор Георгиос Плиос – експерт по социологически изследвания в масмедиите, този протест се различава от демонстрацията в Солун, защото…. е правителствен.

Митингът в Солун беше само за названието Македония, този митинг много бързо се превърна в правителствен акт. Според него Църквата не трябва да се меси в политиката. Професор Плиос твърди, че Гърция ще загуби от тези преговори: „Ще бъдат засилени националистически гласове. Вие, разбирате, че тези гласове ще влияят на политиката на страната и тази политика не засяга само съседните страни“.

Този протест е предизвикателство пред правителството на Алексис Ципрас, както и за полицията в Атина. Утре ще има две демонстрации и полицията ще направи всичко по силите си те да не се смесват. На всичко отгоре, утре в гръцката столица ще има и футболен мач.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране