05.01.2022 | 15:55
Георгиев определи отзоваването му като консул като реваншизъм
Припомни, че като шеф на антикорупционната комисия е запорирал имоти за над 2 млрд. лв.

„Отзоваването ми е реваншизъм, свързан с интересите, които съм засегнал с предишната ми работа – и като прокурор, и като ръководител на КПКОНПИ.“ Това каза пред bTV Пламен Георгиев, който беше отзован като консул на България във Валенсия. Той беше назначен на тази позиция след скандала с незаконните пристройки към жилището му. Георгиев обясни, че все още не е уведомен официално за това решение и е научил новината от медиите. За него този „реваншизъм“ е бил очакван. „Очевидно, че част от тези хора, на които сме засегнали интересите, в момента управляват държавата“, добави той, припомняйки, че като шеф на антикорупционната комисия е запорирал имоти за над 2 млрд. лв. „Това са хора, на които са запорирани имущества за милиони“, убеден е той.

По повод думите на премиера Кирил Петков, че е „политическо назначение“ Георгиев заяви, че той не е изключение и много посланици и консули също са такива назначения. В момента бившият консул няма как да се прибере в България, защото синът му е на училище и му предстоят изпити. „Освен работата съм и баща и имам задължения. Не мога да оставя детето си, без да си завърши образованието“, обясни той.

За постройките на терасата той каза, че това е било „измислен конфликт“ и „едно голямо нищо“. „Този апартамент в момента е необитаем. Съседът отдолу буквално не може да живее, защото след като се бутна навесът, стана една огромна влага. Аз купих просто един апартамент. Терасата е правена 10 години по-рано и очевидно е имало защо да бъде направена, защото сега човекът отдолу е наводнен“, разказа Георгиев.

Министерският съвет взе решение за освобождаване на генералния консул на Република България в град Валенсия Пламен Георгиев, потвърдиха и от Министерството на външните работи. Георгиев е назначен от политическата квота с Решение на МС на Република България № 495 от 9 август 2019 година, на основание чл. 63, ал. 5 от Закона за дипломатическата служба, по предложение на тогавашния министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Настоящото решение за освобождаването му от длъжността генерален консул във Валенсия, Кралство Испания, е свързано с оптимизиране на броя на лицата, назначени за ръководители на задгранични представителства извън състава на дипломатическата служба, който не следва да надхвърля 20 процента от общия брой на ръководителите на задгранични представителства във всеки даден момент“, уточняват от МВнР

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране