23.11.2022 | 18:23
ГЕРБ победи! Наложи абсурда „машинна бюлетина“
Устройствата след гласуване да отпечатват хартиена бюлетина, която да се подпечатва от секционната избирателна комисия и да се брои заедно с обичайните хартиени бюлетини

ГЕРБ успешно се наложи за скандалните промени в изборните правила, които се опитва да прокара. Текстовете ще бъдат разгледани на второ четене утре в пленарната зала на Народното събрание, като най-неудачните поправки в него няма да отпаднат.

Разбирателство по въпроса е било постигнато на председателския съвет на парламента, в който участват всички парламентарни групи. Така се разбра от брифинг на водача на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова, която обяви пред медиите подробности за заседанието на съвета.

Има съгласие, че системата на гласуване ще бъде смесена – и с хартиени бюлетини, и с машини. Запазва се най-вредната идея на герберите – устройствата след гласуване да отпечатват хартиена бюлетина, която да се подпечатва от секционната избирателна комисия и да се брои заедно с обичайните хартиени бюлетини.

Точно „машинната бюлетина“ на практика превръща устройствата за гласуване в скъпи принтери, защото те вече няма да се използват за отчитане на изборните резултати.

Машините няма да разпечатват протокол с вота на избирателите от съответната секция както преди, а ще печатат бюлетини, които ще се броят от партийно назначените членове на секционните комисии. Да не говорим за абсурда, че на практика ще имаме два вида хартиени бюлетини.

Като компромис с ПП и ДБ обаче, депутатите на Борисов предлагат „машината да калкулира сумарно данните, които да се записват на техническото устройство, което да се предава на районната избирателна комисия, съответно на Централната избирателна комисия (ЦИК) и „Информационно обслужване“.

Това на практика означава, че резултатите от гласуването все пак ще се записват на електронна памет, която ще се съхранява от изборната администрация. От обясненията на Атанасова се разбра, че тези данни ще се използват за проверка в случай, че някой оспори резултатите от вота.

Няма да се осъществи предложението на ДБ да се въведат преброителни центрове, за да се изнесе броенето на бюлетините извън секционните комисии. А самият Борисов предния ден беше изразил подкрепа за такива центрове.

„Няма смисъл от преброителни центрове. Всички сме съгласни, че в секционните комисии трябва да се извършва броенето. Затова сме осигурили видеонаблюдение на броенето и запис, който да се съхранява на сървъри“, обясни Атанасова.

Няма да бъде създадена и временната комисия за промени в Изборния кодекс, която поискаха ПП и ДБ.

Според водачата на герберските депутати идеята не е законосъобразна, защото временна комисия не може да ревизира поправките в кодекса, приети в парламентарната правна комисия.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране