14.01.2024 | 15:48
ГЕРБ са виновни за заледените тротоари в София
Борис Бонев посочи като главна причина за проблема пропуски в договори на почистващите фирми, които са сключени от предишното общинско ръководство

Само в петък през УМБАЛСМ „Пирогов“ са били приети над 320 души, които са пострадали при падания на заледени тротоари в София, съобщи БГНЕС. От тях 50 души са настанени за трайно лечение в болницата. Най-честите травми са на китка, рамо и подбедрица.

Данните, при това само за ден, не са изненада, тъй като на много места тротоарите остават непочистени от леда. Същото важи и за много от жилищните кооперации, пред които продължава да е заледено.

Общинският съветник от „Спаси София“ Борис Бонев посочи като главна причина за проблема пропуски в договори на почистващите фирми, които са сключени от предишното общинско ръководство (б.ред. – когато кметът и общинското ръководство бяха под контрола на ГЕРБ).

Във Фейсбук Бонев написа:

„В сключените от ГЕРБ договори има съществени пропуски, а именно:

– НЯМА упоменат час на приключване за почистване на тротоарите, както и в каква последователност да се чисти. Т.е. за разлика от изискванията за спирки до 7:30 ч., при почистването на тротоарите може само да се възложи то да започне, но няма краен срок за приключването му.

Отделно в Наредбата не е формулирано точно определение за конкретната площ пред търговските обекти, която трябва да се почисти от тях самите, както и понятието за прилежаща площ към жилищни сгради и кооперации.

Затова в момента се подготвят нови технически спецификации към новите договорите, които да урегулират тези дейности.“ Той припомни също, че всички собственици, ползватели, лица, които фактически владеят или държат недвижими имоти или части от тях, са длъжни да почистват тротоарите и площите пред входовете на сградите, дворовете и т.н.

Бонев посочва също, че от 9 до 11 януари са почистени 170 дка спирки с ръчно разпръскване на сол, 96 дка спирки ръчно от сняг и лед, 1900 дка тротоари, площади и велоалеи с разпръскване на сол, 1144 дка тротоари, площади и велоалеи ръчно от сняг и лед и 161 дка механизирано от тротоари и площади.

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране