11.05.2023 | 10:48
ГЕРБ сложи оставката на Гешев на масата за преговори
"Главният прокурор уронва престижа на съдебната власт", каза кандидатката за премиер Мария Габриел

„Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе искане във ВСС за освобождаване на главния прокурор за уронване престижа на съдебната власт“. Това заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел пред ПГ на ГЕРБ-СДС в Народното събрание. Габриел представи приоритетите си като бъдещ премиер, като искането за оставка на Гешев беше единствената конкретна формулировка. За първи път ГЕРБ говори за оставка на главния прокурор, но тя трябва да бъде приета от ВСС.

Веднага след това председателят на ДПС Карадайъ коментира с одобрение предложението на Габриел. Лидерът на ДБ Христо Иванов коментира в кулоарите, че е важно да се разбере как Габриел си представя цялата съдебна реформа. „Ако идеята е Гешев да бъде с сменен от човек с профила на Сийка Милева, това не променя нищо“, заяви той.

Мнозинството в актуалния състав на съдебния съвет е съставено от креатури на главния прокурор, т.е. за да мине неговата оставка, трябва да бъде избран нов ВСС. Действащият в момента състав е с изтекъл мандат от октомври м.г. Съдиите и прокурорите вече избраха своите нови 11 представители в кадровия орган. Парламентът обаче не е избрал своите, което става с 2/3 мнозинство. За свалянето на главния прокурор са нужни 17 гласа.

И правосъдният министър Надежда Йорданова в кабинета „Петков“ и служебният министър Янаки Стоилов преди нея поискаха ВСС да разгледа работата на Гешев заради сериозни нарушения, но съветът отхвърли и двете искания.

„За мен е истинска чест да застанем пред цяла България и да кажем, че искаме работещо правителство. България, която е обединена и ясно отстоява своето място в ЕС и НАТО, но и носи решения за грижите на българските граждани“, отбеляза Габриел и продължи: „Изправям се с чувства на гордост и скромност заедно с вас, защото в последните 14 години сме работили и постигали резултати и в рамките на моите дейности, свързани със законодателната и изпълнителната политика на ЕС“.

Тя беше категорична, че ключовата дума при разговорите с другите партии ще бъде „диалог“.

„Днешното ми първо послание е да работим заедно за бъдещето на България и за най-високия кредитен рейтинг – трите А-та – амбиция, авторитет в Европа и ангажимента към хората“, каза още Мария Габриел и изреди 10 приоритета в широкия спектър на икономиката, земеделието, образованието, културата и здравеопазването.

Днес тя трябва да разговаря с всички политически сили без „Възраждане“, тъй като партията не харесва кандидатурата й.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране