03.02.2018 | 0:11
Германия приюти военни, издирвани от Турция за преврата
Ердоган предложил да размени задържан немски журналист за избягали офицери

Германските власти са предоставили убежище на предполагаемия основен организатор на опита за държавен преврат в Турция, съобщи сп. „Шпигел“, като се позова на свои източници. Изданието уточнява, че става дума за бившия ръководител на Военната академия полковник Илхами Полат. По данни на „Шпигел“ убежище и статут на бежанец са получили общо четирима високопоставени турски военни, участвали в неуспешния опит за преврат през юли 2016. Журналист на „Шпигел“ дори успя да разговаря с полковника. Той заяви, че се страхува от отвличане и връщане в Турция, където срещу него има повдигнати обвинения в измяна, участие в заговор и терористична организация. За това е бил предупреден от германската полиция. „Някой ден ще се върна в Турция, но само когато Ердоган вече не е на власт“, заяви Илхами Полат.

Имената на четиримата висши военни вече са били споменати при преговорите между германската и турската страна, отбелязва изданието. Това станало миналата есен по време на среща между турския президент Реджеп Ердоган и бившия германски канцлер Герхард Шрьодер. Тогава Ердоган предложил Берлин да върне на Анкара избягалите военни, а в замяна щял да бъде освободен германският журналист от турски произход Дениз Юджел, който е обвинен от турските власти в подкрепа на терористична организация и подстрекаване към насилие. Шрьодор вече изигра ключова роля в освобождаването на задържания в Турция активист за човешките права Петер Щойтнер. Както отбелязва „Шпигел“, предоставянето на убежище на Полат и другите турски военни неминуемо ще доведе до ново напрежение между Германия и Турция.

ФРГ вече е предоставила политическо убежище на няколко турски военни и техните семейства, които имат дипломатически паспорти. Според местни медии германските власти са отговорили положително на молбите за предоставяне на убежище, подадени от няколко турски военни, работещи към НАТО и базирани в Германия, преди да бъдат отстранени от турската армия. След опита за преврат в Турция преди две години поне 414 военни, дипломати, съдии, висши чиновници и техните семейства поискаха да получат убежище в Германия, сочат данни на МВР в Берлин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране