05.06.2016 | 22:51
Германия зачеркна Русия като партньор
Берлин включи Москва в списъка на заплахите за страната

Русия за Германия вече не е партньор, а конкурент. Съответното определение е включено в актуализираната редакция на т.нар. „Бяла книга“ – документ за висшето ръководство на страната, посветен на политиката за сигурност в държавата. Това съобщи в. „Ди велт“.

Изданието уточнява, че десет години са били необходими на германското правителство, за да определи принципните стратегически позиции за решенията в сферата на сигурността. Проектът на документа е направен в германското Министерство на отбраната и е допълнен от всички институции, отговарящи за сигурността.

Не е неочаквано, че правителството стига до извода, че картината на сигурността значително се е променила, а международният ред е в преход, който силно засяга Германия, пише в. „Ди велт“. Всичко е „комплексно, променящо се и динамично, и затова става все по-трудно предсказуемо. Появиха се нови заплахи до настоящите. Различни предизвикателства действат върху Германия с непозната досега синхронност и плътност“, се казва в проекта за „Бялата книга“.

Според документа Русия вече не е партньор. Като аргумент авторите посочват действията на Москва, насочени към „насилствено осигуряване на своите интереси“ в Крим и в Източна Украйна, „нарушаване на международното право“, „едностранна промяна на границите“. Отбелязва се също така, че Русия „обръща гръб на Запада, укрепва стратегическото съперничество и засилва военната дейност по външните граници на Европейския съюз“.

Особено безпокойство, смятат авторите на книгата, предизвиква „използването на цифрови комуникации за влияние върху общественото мнение: от неофициален контрол върху дискусиите в социалните мрежи до манипулиране на информации в новините“, пише изданието.

„Без фундаментална промяна на курса Русия ще представлява в обозримо бъдеще предизвикателство за безопасността на нашия континент“, се подчертава в документа. Общо в „Бялата книга“ са изброени десет заплахи за ФРГ. Сред тях са терористите, вирусните атаки срещу системите за цифрова връзка, „несъстоялите се държави“ в Африка и Азия, миграционната криза, радикалният национализъм, надпреварата във въоръжаването, уязвимостта на маршрутите за доставки на суровини, промяната в климата, ръстът на населението.

„Бялата книга“ трябва да бъде утвърдена и представена на министрите още преди началото на лятната ваканция, уточнява „Ди велт“. В същото време германският канцлер Ангела Меркел се обяви за създаването на обща икономическа зона с Русия, предаде РИА „Новости“.

„Аз се обявявам за постепенно сближаване на Русия с европейското икономическо пространство, с което накрая да имаме обща икономическа зона от Лисабон до Владивосток“, заявила Меркел в изказване на конгреса на Християндемократическата партия. Меркел отново изразила готовност за незабавно премахване на санкциите срещу Русия. Това обаче ще стане едва когато Москва изпълни своите задължения от Минските договорености, подчертала канцлерът. Според нея ЕС не може да компрометира своите принципи на фона на действията на Москва в Украйна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране