18.04.2024 | 10:32
Главчев не вижда проблем зам.-шеф на ГЕРБ да е служебен министър
Президентът трябвало да поеме цялата отговорност, ако откаже предложенията на премиера

Служебният премиер Димитър Главчев не вижда проблем в това зам.-председател на партия да бъде министър в кабинета му.

Това стана ясно от неговите думи пред български журналисти в Брюксел. „Очевидно, след като правя това предложение“, отговори той на въпрос. Но допълни, че отказва да коментира изявления, различни от неговите. Той имаше предвид думите на президента Румен Радев, който се противопостави на назначаването на Даниел Митов за служебен министър на външните работи с мотива, че той е зам.-председател на ГЕРБ.

„Имам предложения, очаквам решението на президента. Ако не се съобрази с моите предложения, отговорността остава в него“, отговори той, след като бе попитан дали е склонен да замени кандидатурата на Митов с друга.

За предложенията си той каза още следното:

„Нали трябва да угодя на всички? Трябва да са равно отдалечени (от партиите – б.р.). Като и вчера ви казах, готов съм на диалог по всяко време с президента, какъвто съм провеждал и досега. Отговорността за министрите, които предлагам, е изцяло моя. Така че ако има някакви други виждания по въпроса, този, който осуети предложените от мен министри, той ще поеме отговорност за това, което се случва. Към момента по конституция отговорността е изцяло на служебния премиер. Както се вижда, всички казват и бягат от отговорност. Аз съм я поел, вземайки мандата. Ако не се случат предложенията, които аз правя, тогава друг поема отговорност.“

Този човек е президентът. След това Главчев отказа да отговаря на други въпроси. Служебният премиер участва в двудневния специален Европейски съвет в Брюксел.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране