27.01.2024 | 18:00
Гражданска война в САЩ: Байдън насъска федералните служби против Тексас
Тексас обяви извънредно положение. 26 щати се обявиха в подкрепа на губернатора Грег Абът, десет изпращат войски от Националната гвардия да пази границата
Снимка: CNN

Нещо сериозно се случва от няколко дни на южната граница на САЩ с Мексико, което има шанса да ескалира в пълномащабна гражданска война.

Губернаторът на Тексас Грег Абът по-рано тази седмица обяви извънредно положение във връзка с „инвазията“ на щата от нелегални мигранти – това право му е гарантирано в Конституцията. По този начин Абът се възползва от правото си да се защитава, викайки националната гвардия и струпвайки войници на границата, пише „Флагман„.

Това, разбира се, не се хареса на Вашингтон и в частност Белия дом. Президентът Джо Байдън, който е противник на контролираната миграция и вместо това харесва неконтролираната такава, се обяви против действията на губернатора. Междувременно обаче 26 от общо 50 щати подписаха „съглашение“ с Тексас, с което изразиха подкрепата си за решението на Абът. Изпратени по нареждане на Байдън полицаи и войници поетапно започнаха да разрушават част от загражденията на границата с Мексико, а от администрацията на щата заявиха, че това е незаконно.

„Готови сме дори за случай, в който Байдън реши да поеме контрола на националната гвардия в Тексас. Това ще е глупаво решение от негова страна, което ще доведе до пълна катастрофа. Към момента имаме въоръжени служители на границата. Има и служители от националната гвардия на други щати, очакваме и още такива да се присъединият“, заяви в свое изказване Грег Абът. Той увери хората, че щатът е готов да влезе в конфликт с федералните власти.

Всичко това се случва в контекста на това, че откакто Джо Байдън и Демократите са на власт, южната граница на САЩ е на практика свободна за достъп. През нея, очаквано, минават ежедневно стотици и дори хиляди нелегални мигранти, голяма част от които са с криминално минало, свързано с трафик на хора, наркотици или оръжие. В резултат в Щатите е плъзнала „епидемия“ на фентанилозависимите, а гледките по улиците на някои, предимно управлявани от демократите щати, са потресаващи. Наподобяват сцени от филм със зомбита.

„Мъже от целия свят, от много страни и региони, част от които са неприятелски настроени към САЩ, идват вълна след вълна на наша земя. Това става през границата, която правилно е рекламирана като незащитена. Трудно е да се умаловажи опасността, която създадената ситуация представлява за нашата сигурност“, написаха преди десетина дни в писмо до Конгреса десетима пенсионирани агенти на ФБР, подкрепени от експерти от контраразузнаването.

Всичко това представлява „бомба със закъснител“. Вътрешното напрежение зад океана расте с всеки изминал ден, а часовникът отброява минутите до предстоящия президентски вот през ноемрви. При сегашното разделение на щатите, победа за издигнатия от Републиканската партия бивш държавен глава Доналд Тръмп има пълния шанс да спечели втори мандат. Как точно ще се развият събитията, започнали в Тексас и задава ли се на хоризонта Втора гражданска война в Щатите, предстои да разберем в идните дни. Много е вероятно обаче Демократите, които сега така или иначе губят позиции, да опитат всички възможни начини да спрат Тръмп от това дори да се пусне в надпреварата през ноември. А те са склонни да ползват всички налични оръжия в аресенала си, дори ако това означава унищожението на американското общество.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране