16.03.2024 | 13:43
Грозен скандал между Денков и ген. Атанасов: „мъжагите“ се скарали заради жена
Лидерът на ДСБ настоял неговата депутатка Катя Панева за стане здравен министър. Денков: Категорично не!

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ буквално са били взривени и то заради военния министър в оставка Тодор Тагарев. Преговорните екипи, водени от Мария Габриел и Николай Денков, прекъснали разговорите още към 16 часа вчера.

Оказа се обаче, че е имало и друг лют спор. Той бил между представители на „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ).  Ябълката на раздора се оказа постът на здравен министър, припомня Блиц. От ДБ настояли за овакантения пост на Хинков да бъде издигната депутатката Катя Панева, която е доверен човек на ген. Атанасов. „Категорично не“, отсякъл акад. Николай Денков с тих но властен тон. Същият предложил зам.-министър Илко Гетов или Околийски с глас, който не търпял възражения.

Втрещен от тази реакция на Денков, Атанасов буквално се взривил като изтъкнал, че ДСБ държи на Катя Панева. „Вие може да държите, но тя няма компетенции,“ отговорил Денков, което накарало Атанасов с гръм и трясък да напусне залата за преговори в Народното събрание (НС). И повече не се върнал.

Всичко това станало пред очите на Кирил Петков и Христо Иванов, които… просто констатирали разлома и в коалицията ПП-ДБ.

Междувременно стана ясно, че ПП са отказали и предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за носене на равна политическа отговорност за управлението 50:50. Това пък ядосало екипа на ГЕРБ, които направили контраоферта на ПП – взимате всичко, за нас остава само премиера, но ни давате и финансовия министър.

„Това е абсурд!“, извикал Кирил Петков.

ПП са отхвърлили и искането на Борисов „сглобката“ да се превърне в коалиция с мандат от поне 3 години – до края на мандата на 49-ото Народно събрание (НС), което е европейска практика.

Денков и Петков заявили, че за коалиция може да се говори, но наесен и ако са изпълнени вече поетите ангажименти за реформи. В този дух Христо Иванов изтъкнал, че конференцията на ДБ му е дала мандат да преговаря за кабинет в рамките на следващите 9 месеца.

ГЕРБ отхвърлят това.

Към този момент противоречията между ГЕРБ и ПП-ДБ стават непреодолими.

Борисов даде да се разбере, че няма да има никакви преговори извън понеделник (18 март). „Ако се разбере Мария Габриел с пълен мандат папка – отиваме на гласуване. Ако не се разбере – повече разговори няма да има“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране