08.02.2024 | 16:39
И фирма на братя Найденови е взела букмейкърски лиценз
Законът не забранява деца и хазартно зависими да влизат в пунктовете за спортни залози, казаха от НАП

Само две частни компании, наред с държавното тото, имат действащи лицензи за наземни спортни залози у нас. Това са „Инбет онлайн“, която започва да гради букмейкърска мрежа, а също и „БЕТ БГ“ АД.  Това става ясно от отговори на Националната агенция за приходите до Mediapool, получени в четвъртък следобед.

По-рано изданието писа, че с изненадващи поправки между първо и второ четене на закона за Бюджет 2024 депутатите от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ са намалили драстично държавната такса за наземните спортни залози от 1 януари тази година, като в резултат из цялата страна в момента „никнат“ спортни барове за залози. Според справка в сайта на парламента, законовата промяна е внесена лично от депутатите Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова, Венко Сабрутев.

Според Търговския регистър от 24 януари тази година „БЕТ БГ“ е собственост на дружеството „Орион Бет“, което пък се държи от „ЦСН“ ООД, собственост на братята Боян и Цветомир Найденови и баща им Стефан. „Инбет онлайн“ пък през няколко фирми се държи от 26-годишния предприемач в хазарта Александър Валтер Папазки.

Преди четири-пет години се стигна до конфликт между братя Найденови и Васил Божков. След намеса на прокуратурата държавата отне лиценза на най-известния дотогава български букмейкър „Еврофутбол“. След разрушаването на хазартната империя на Васил Божков фамилиите Найденови и Папазки се смятат за най-влиятелните в хазартния бизнес у нас през операторите Efbet и Winbet.

В отговора на НАП се посочва, че „БЕТ БГ“ има 70 лицензирани букмейкърски пунктове, „Инбет онлайн“ – със 135, а най-много – 1831 пункта, има държавният „Български спортен тотализатор“. Така общият брой на лицензираните букмейкърски пунктове на територията на България към този момент е 2036, допълват от НАП. От обясненията на данъчната агенция, която контролира хазарта, става ясно, че няма проблем деца и хазартно зависими (вписани в специалния регистър на НАП) да влизат в букмейкърските пунктове, но нямат право да правят залози.

„По отношение на букмейкърските пунктове проверка и недопускане до игрите се прави при опит да бъде направен залог, а не физически на входа на обекта, тъй като те не са със статут на игрална зала или казино. Законодателят е предвидил това разграничение, тъй като в пункта няма игрално оборудване, като игрални автомати, маси и ролетка, което да бъде видимо и да въздейства с цел привличане на играчи чрез звук и светлина, а само един единствен четец, приемащ залога и издаващ фиш за него. По отношение на игралните зали и казина вече е налице пълна забрана за физическо допускане по смисъла на чл. 45 от ЗХ , именно поради наличие на посочено игрално оборудване“, обясниха от данъчната агенция.

Годишно НАП прави над 700 проверки на място на хазартни обекти, отчетоха още от агенцията. Установен е 1 обект, в който се организират хазартни игри без лиценз за наземен хазарт, като след проверката на данъчните той е преустановил дейност.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране