15.10.2023 | 21:33
И Кисинджър призна: Грешка бе да се допуснат толкова бежанци в Европа
Те са хора с различна култура и религия, създават „група за натиск” в страните

Според бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър нападението на „Хамас“ срещу Израел, заради което има празненства по улиците на Берлин, показва, че Германия е допуснала твърде много чужденци в страната.

„Беше сериозна грешка да се допуснат толкова много хора с напълно различна култура, религия и концепции, защото това създава група за натиск вътре във всяка страна, която прави това“, заяви 100-годишният бивш американски дипломат в интервю за германската телевизия „Велт“ с изпълнителния директор на „Аксел Шпрингер“ Матиас Дьопфнер.

Роденият в Германия Кисинджър, който бяга от нацистите със семейството си през 1938 г. и става архитект на американската външна политика по време на Виетнамската войн, каза, че това е „болезнено“, в отговор на въпрос за това, че е видял араби в Берлин да празнуват след нападението над Израел миналия уикенд.

При изненадваща атака, започнала в събота сутринта, бойци на „Хамас“ нахлуха от ивицата Газа, убиха над 1200 израелци и отвлякоха десетки други, като същевременно обстрелваха с ракети градове, включително Тел Авив и Йерусалим. Израел отвърна на удара, като започна обсада на ивицата Газа и изстреля свои ракети, убивайки стотици палестинци, припомнят „Политико“ и БТА.

„Откритият акт на агресия“ на „Хамас“ трябва да бъде посрещнат с „някакво наказание“, заяви Кисинджър, като същевременно предупреди за възможността за опасна ескалация в региона.

„Има опасност близкоизточният конфликт да ескалира и да привлече други арабски страни под натиска на общественото им мнение“, предупреждава Кисинджър, като посочва поуките от войната от Йом Кипур през 1973 г., по време на която арабска коалиция, водена от Египет и Сирия, напада Израел.

Истинската цел на „Хамас“ и неговите поддръжници „може да бъде единствено мобилизирането на арабския свят срещу Израел и напускане на пътя на мирните преговори“, каза Кисинджър.

Също така е „възможно“ Израел да предприеме действия срещу Иран, ако смята, че Техеран има пръст в извършването на нападението, добави бившият висш дипломат.

В по-общ план Кисинджър заяви, че продължаващата агресия на Русия в Украйна, съчетана с нападението на „Хамас“ срещу Израел, представлява „фундаментална атака срещу международната система“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране