04.06.2021 | 13:35
И прокуратурата като ДПС иска от САЩ доказателства срещу Пеевски
Американският доклад бил писан по българските разследвания, хем имало нужда от повече информация

Прокуратурата ще поиска от финансовото министерство на САЩ повече информация за корупционните практики, в които са участвали бившият депутат Делян Пеевски и останалите от списъка със санкционирани – Васил Божков, Илко Желязков, Петър Харалампиев, Александър Манолев и Красимир Томов, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева в петък. Прокуратурата ще анализира стари преписки, по които са били правени проверки на Пеевски, добави тя. Досега нито един държавен орган не е открил нещо нередно около бившия депутат, най-вече прокуратурата.

Позицията на прокуратурата напомня на тази на партията на Пеевски. Преди ден ДПС обявиха, че очакват от САЩ „факти и доказателства“, които са мотивирали финансовото им министерство да наложи санкции. „Дотогава оставаме солидарни с личната позиция на г-н Делян Пеевски“, заявиха от движението.

„Прокуратурата ще поиска от партньорските ни правоприлагащи органи конкретизиране и разширяване на посочената от тях информация“, каза Милева.

Ден по-рано прокуратурата обяви, че започва проверка на всички замесени. От изявлението на Милева не стана ясно какво точно ще се иска от САЩ, след като самото държавно обвинение твърди, че докладът им е писан на база на свършеното от разследващите у нас.

Прокуратурата използва похватите на бившия премиер Бойко Борисов, който в четвъртък обяви, че заедно с американските партньори са работили месеци наред по тези теми и намекна, че е бил предварително информиран какво ще се случи.

„Голяма част от посочените доказателства в обсъждания доклад на министерство на финансите на САЩ вероятно стъпва на работата на прокуратурата и събраните от нея доказателства“, каза Милева.

От думите ѝ не се разбра защо на прокуратурата ѝ е нужна още информация, след като американският доклад се базира на нейните разследвания.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране