26.11.2021 | 11:24
Инж. Христин Илиев: Новите технологии ще ускорят енергийната трансформация
Търсенето нa газ щe ce yвeличи c огромни тeмпoвe пpeз cлeдвaщитe години, казва изпълнителният директор на "Топлофикация-Бургас"

„Европейската зелена сделка предвижда до 2030 г. въглеродните емисии да спаднат с 55%. Енергийният преход в България е свързан с националната сигурност и независимост предвид факта, че над 40% от електроенергията в страната ни се произвежда от твърди изкопаеми горива. Докато не се изградят нови съоръжения, работещи с алтернативни горива, поне на тази етап не можем да си позволим да разчитаме само на възобновяемите енергийни източници. Смятам, че най-добрият сценарий за трансформацията трябва да бъде запазване на въглищните централи като поетапно бъдат премахнати въглищата и да започне преминаването на природен газ и биогорива. По този начин ще се запази стабилността на енергийната система и хиляди заети в сектора няма да загубят работните си места.“. Това заяви инж. Христин Илиев, директор на Топлофикация Бургас.

По думите му България би могла да се възползва от инструментите на Плана за възстановяване и устойчивост и Фонда за справедлив преход. Чрез тези средства ще се подпомогне закупуването на нови съоръжения, подходящи за работа с природен газ, както и за квалификацията и преквалификация на работниците.

„Производството на зелена енергия има своите плюсове както за хората, така и за бизнеса. Най-важното й предимство е, че не генерира въглеродни емисии, което е важно за опазването на околната среда и подобряване на качеството на въздуха. Всички искаме да живеем в чисти градове, именно по тази причина навлизането на алтернативни горива при производството на енергия е сериозно залегнало в политиката на Европа. Държавата, бизнесът, частните предприятия, гражданите демонстрират ангажираност за намаляване на въглеродния отпечатък и преход към нисковъглеродна икономика.“, заяви инж. Илиев. Според него обаче не трябва да се забравя и фактът, че енергийният преход има своята цена. „Инвестициите в нови мощности са много скъпи. За това смятам, че е необходима широка обществена дискусия и всички заинтересовани страни заедно да намерят работещи решения, за да запазим стабилността на енергийната системa. Дори и новите съоръжения не могат да работят изцяло без хората. Също така, ако не запазим базовите си мощности, ще се налага да купуваме енергията отвън, което не смятам, че би било икономически рентабилно нито за държавата, нито за бизнеса.“, посочи инж. Илиев. По думите му сериозен дял от енергетиката на много страни-членки на ЕС заемат ВЕИ, но поне в близкото десетилетие не счита, че България може да стане част от тази група от държави. „Смятам, че както Европа, така и България имат необходимост от ядрена енергия и природен газ в прехода си към нисковъглеродна икономика. Ефективно решение би било и намаляване на цената на квотите за въглеродни емисии, но това зависи от ЕС“, подчерта инж. Илиев. Той сподели мнение, че търсенето нa газ щe ce yвeличи c огромни тeмпoвe пpeз cлeдвaщитe години. „Според различни анализи на чуждестранни експерти пpиpoдният гaз днec e oĸoлo 22% от cвeтoвния eнepгиeн миĸc. Вяpвaм, чe „синьото гориво“ щe пpoдължи дa игpae ĸлючoвa poля, нe само като пpexoднo, a ĸaтo гopивo нa бъдeщeтo“, допълни инж. Илиев.

„В „Топлофикция Бургас“ инвестираме в чиста енергия. Търсим добрия европейски пример в дейността ни, въпреки че използваме именно природният газ като източник на електро и топлоенергия за крайните потребители. Ние разполагаме с водогрейни котли на газ, както и на биомаса. Инсталацията за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия притежава обща топлинна мощност от 18.59MW и обща електрическа мощност 17.82MW. Съоръжението включва 6 броя газобутални модули тип 16V25SG.“, обясни инж. Илиев. „През 2015г. е въведен в експлоатация водогреен котел на биомаса, оползотворяващ пелети и дървесен чипс. Котелът е със скарно горене, като горивото се подава в приемен бункер и пътуващата скара го отнема от бункера и го придвижва в пещната камера. Необходимият за горене въздух се подава посредством два вентилатора. С цел намаляване на емисиите сме изградили и инсталация на рециркулация на димните газове.“, обясни инж. Илиев.

Директорът на газовата топлофикация сподели, че изградената инсталация на биомаса работи само през отоплителния сезон и подпомага производството на топлоенергия, необходима за топлоснабдяване на клиентите. Водогрейните котли, които оползотворяват биомаса, са с емисионен фактор нула. Инвестицията в биогорива допринася за максимално оптимизиране на разходите и поддържане на достъпна цена на топлоенергията. Независимо, че използваме природен газ, ние също плащаме въглеродни емисии, чиято цена в последните години се вдигна над 15 пъти. За нас това е изключително скъпо и икономически неизгодно. Отделно всички ставаме свидетели и на рязкото повишаване цената на природния газ. Нашата цел е да бъдем още по-гъвкави и да осигуряваме не само чиста енергия, но и на атрактивна цена за клиентите.“, заяви инж. Илиев.

Относно бъдещите планове на „Топлофикация Бургас“, инж. Христин Илиев посочи, че имат намерение да продължават да инвестират в биогорива. „Внедряването на това гориво, както и на нови технологии е голямо предизвикателство, но при нас работят едни от най-добрите специалисти и вярвам, че ще реализираме успешно поредната инвестиция в чиста енергия. За нас е важно да успеем да запазим конкурентни и ниски цени на топлинната енергия, целящи увеличаване на броя на клиентите ни. Нашата задача е да увеличим производството на топлоенергия от биомаса през отоплителния сезон. Предвид постоянното повишаване на цената на природния газ и на въглеродните емисии, това ще направи Дружеството още по-гъвкаво.“, посочи инж. Илиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране