13.03.2024 | 11:02
Истерията срещу бежанците създадена, за да отклони вниманието от мрежите на Мартин Нотариуса?
Ген. Валери Григоров и Милен Кереметчиев признаха, че „Гранична полиция“ няма контрол над границата и че не сме готови за Шенген

Гранична полиция не владее територията в района на границата. Там трябва да има нива на контрол и основната част на профилактиката по отношение на рисковете на всеки един бежанец, който идва, вече я няма. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ бившият директор на „Гранична полиция“ ген. Валери Григоров.

„Два са аспектите, които заслужават внимание. Първият е партийния, който добре обслужва политическата истерия, която управляващите създават и това допълва картината за възможно отклоняване на общественото внимание“, изтъкна той, след като водещият Златимир Йочев го пита как си обяснявате факта, че три инцидента за една събота и неделя превърнаха София в европейска столица с проблем със сигурността. Заговори се за безпрецедентен натиск, а от „Гранична полиция“ казват, че такъв няма, изтъкна пък журналистът.

Колежката му Мария Цънцарова пък попита госта дали вижда проблем, че организатор на протестите срещу мигрантите в „Овча купе“ е човек от ГЕРБ, който бе кандидат за кмет на район. „Трябва да гледаме аналитично на самата картина като цяло. Това обслужва изцяло управляващите. В момента те предпочитат да говорят за създаден от тях проблем или пред представен на обществото такъв, отколкото за Нотариуса, за мрежите, които са изградени по времето на управлението на ГЕРБ през последните 15-20 години и затова, че са създадени механизми за влияние на институционално ниво“, отговори генералът.

„Затова говорим за проблеми, които обществото може да подскочи, да реагира, инстинктивно се пази от потенциалната опасност. Затова не бива много внимание да отделяме на политическата истерия, а предпазливо да видим същността на проблема. Самият казус бе импровизиран неправилно. В единият от случаите се говореше за граждани от пакистански произход“, подчерта той.

Те се оказаха британски студенти, допълва Йочев.

„МВР е другата тема и големият въпрос, който трябва да стои пред министерството и най-вече на политическото ръководство, е, че взема погрешни решения. В обществото се насажда, че има антагонизъм, противопоставян, ще видим, че МВР действа неадекватно – изкара тежковъоръжена полиция, която би трябвало да видим едва, ако има заплахи за тероризъм“, коментира ген. Григоров.

„През ноември 2001 г. задържахме 93 иракчани. Те бяха с дизентерия и с краста. След като дойдат в Бусманци и в който и да било приемен център за обработка, какво ще се получи – епидемия. Това е проблема. Когато си изнесъл филтровъчните пунктове и извършиш филтиране на всяко лице – установиш здравословния му статус, тогава не допускаш да се превърне в проблем на българското общество“, добави той.

„Антимигрантска вълна залива Европа. Всички европейски избори ще се влияят от тази истерия. Тя ще е водеща тема и което правителство не яхне тази вълна и я пренебрегне, ще последва съдбата на нидерландския политик Марк Рюте“, заяви пък бившият заместник-министър на вътрешните работи Милен Керемедчиев.

„Проблем няма, но в цяла Европа искат затваряне на границите, недопускане на мигранти, гоненето им, осъзнаване, че поканата на Меркел е било грешка. Това осъзнаване от 2015 г. досега ни води до ситуацията, която ще ни доведе до много сериозни антимигрантски настроения“, добави той.

Не сме готови за Шенген по суша, каза още дипломатът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране