17.11.2017 | 19:13
Истинският парламентаризъм, който изповядваме на сигнали
Това, което имаме като Цецерон

Цветан Цветанов, ГЕРБ, от парламентарната трибуна: В интерес на истината нямах готовност днес да произнасям декларация, но във връзка с личния акт на доскорошния председател на Народното събрание Димитър Главчев аз съм длъжен да го направя като председател на най-голямата парламентарна група в българския парламент. (…)

Всички ние знаем, че председателят на българския парламент е първи сред равни. Всички ние знаем, че председателят на българския парламент е този, който трябва да създава необходимата атмосфера да може действително страната ни да бъде стабилна, парламентът да бъде работещ и да може да има силното мнение, както парламентарното мнозинство, така също и на българската опозиция.

Разбира се, че последните няколко седмици имаше опити за търсене на провокация. Не бих искал да бъда оценител на събитията, които станаха само преди няколко дни. Но решението, което направи председателят на българския парламент – да освободи от пленарно заседание председателя на най-голямата опозиционна партия, създаде действително усещането, че днешното мнозинство се старае максимално да потиска или да ограничава възможността за свободата, която трябва да имат депутатите от българската опозиция. Категорично мога да заявя, че никога, по никакъв повод, нито е обсъждано в парламентарната група, нито пък председателят е изповядвал подобни сигнали, за да ограничава мнението на когото и да било. Винаги се е придържал, спазвайки Правилника за дейността и организацията на Народното събрание. Ситуацията обаче днес е доста по-различна и тук винаги мъдростта трябва да бъде водеща. И държавата, която винаги трябва да ни бъде приоритет при взимането на всяко едно решение. Мога да кажа, че формиращото се парламентарно мнозинство беше на мнение да не се подава оставката на Димитър Главчев и тя да бъде отхвърлена. Но чухме и аргументите от опозицията, които казаха, че те няма да участват в парламентарната дейност и ще участват само избирателно в 2-3 законопроекта, които за тях са важни и с които те смятат, че ще могат да отстояват принципната си политическа позиция. Но всички ние сме свидетели за това, което се случва в момента. И подготовката на българския парламент, който има и също парламентарно измерение със съответното председателство, и това, което трябва да има като ангажимент българското правителство с министър-председател Бойко Борисов, и съответните министри и разговорите, които трябва да се водят, и посещенията, които трябва да бъдат направени в България от членове на Европейската комисия и на Съвета (на Европа). Разбира се, че в българския парламент се очаква следващата седмица да изнесе обръщение към Народното събрание председателят на Европейския парламент. Не бихме искали да си представяме, че ние ще дадем сигнал, с който половината от пленарната зала ще бъде празна и председателят на Европейския парламент ще се произнесе по важни приоритети за Европейския съвет и Европейския парламент. (…)

Аз смятам, че всеки един от нас трябва да бъде достатъчно отговорен. Ние показахме, че можем да бъдем отговорни и Димитър Главчев показа нещо, което малко биха направили. Той подаде оставката си, само и единствено воден от националния интерес и воден от истинския парламентаризъм, който трябва да има в българския парламент. Благодаря, колега Главчев, ние ще бъдем винаги след теб и винаги ще бъдем с теб! Благодарим за това, което направи, защото ти сложи страната пред всичко друго, което би могло да провокира допълнително напрежение в българския парламент. Благодаря и на колегите от опозицията за това, че намериха сили да се върнат в пленарната зала. Нека това, което изговорихме през тези няколко месеца, да не го повтаряме. И нека всеки един допринася за авторитета на България и за силното представяне на страната ни в предстоящото председателство. България над всичко! Благодаря.

1 коментар

  1. .Керпеден Пенчо каза:

    Толкова много думи в насипно състояние и толкова нищонеказване.Опитът за забърсване на окъканото,завърши с доразмазване.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране