18.04.2024 | 10:27
Изкуствен дъжд наводнил пустинния Дубай!
В съседен Оман се съобщава за най-малко 18 загинали

Изкуствено създаден дъжд вероятно е причинил невижданата буря, която удари Обединените арабски емирства във вторник. Тя наводни огромни площи в цялата страна, а един човек загина.

Водата заля дори най-важния търговски и финансов център на емирствата – столицата Дубай. Летището там е едно от най-натоварените в света. Оттам обявиха в сряда, че полетите още страдат от “значителни смущения”. Наводненията предизвикаха хаос за жителите, свикнали на постоянно топло и сухо време. Училищата бяха затворени, хората работеха от вкъщи и бяха посъветвани да не излизат. Заради безводието в района властите нарекоха случилото се “дъждове на доброто”.

Тъй като липсва дренажна инфраструктура, която да отводнява при дъждове, водата навлезе в домове и подземни паркинги, остави някои сгради без електричество, срути по-малки постройки и наводни мол. На кадри в социалните мрежи се вижда как необичайни розови светкавици озаряват небето.

Освен жертвата в ОАЕ, в съседен Оман се съобщава за най-малко 18 загинали.  Регистрирани са рекордни валежи с 254 мм, паднали за по-малко от 24 часа в Ал Айн, град на границата с Оман. Това е абсолютен рекорд не просто откакто е създадена държавата през 1971 г., а откакто се води статистиката през 1949 г.

Според метеоролога Ахмед Хабиб проливните дъждове в пустинната страна са отчасти резултат от т. нар. засяване на облаци. През 2002 г. ОАЕ започнаха операции по засяване на облаци, за да се справят с проблемите, свързани с водоснабдяването.

Липсата на дренажи и канализация на места обаче не за първи път предизвиква наводнения. Хабиб си обяснява потопа с факта, че Националният метеорологичен център е изпратил най-малко седем самолета за засяване на облаци с химикали от летище Ал Айн между понеделник вечерта и вторник следобед, за да се възползва от конвективните облачни образувания.

Тази техника включва разпръскване на химикали и малки частици – често естествени соли като калиев хлорид – в атмосферата, за да се предизвика повече дъжд от облаците. В случая обаче ситуацията е излязла от контрол.

„Такава буря в Персийския залив е незапомнена. Проблемът в момента е на летището и се състои в това, че има много хора с изпуснати самолетни връзки. Иначе Дубай е на 90% възстановен“, заяви шеф Силвена Роу за потопа, преминал преди дни в емирството.

Тя обясни пред Би Ти Ви, че е успяла да пристигне в арабската държава с 6 часа закъснение на единствения полет, осъществен след бурята.

„Цялото летище е сухо, но на места има пясък, въздухът е много свеж след този дъжд. Има затворена магистрала, затова няма коли и е много спокойно. По някои улици има изоставени мазерати, ламборгини и какви ли не, които са заседнали по време на наводнението.

Вече централен Дубай е добре, но в периферията не е така. Но при такава голяма буря каквато и инфраструктура да има, тя няма да издържи. Няма начин тази кошмарна буря да е от засяване на облаци. Вярно е, че засяват, но по малко и винаги предупреждават. Тук се строи с рани покриви, но сега има много задържана вода. – явно трябва променят нещо. Аз съм от 10 г. в Дубай и усещам промяна в климата“, допълни шеф Роу.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране