10.10.2023 | 10:56
Израел: “Хамас” искаше война. Ще я получи
САЩ, Италия, Германия, Франция и Великобритания подкрепиха еврейската държава в съвместно изявление

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да доведе войната срещу “Хамас” до победен край. Според него Израел е в състояние на война за своето съществуване.

„Тази война ни беше натрапена от зверове, които прославят убийството на жени, деца и старци. Жестокостите, извършени от “Хамас”, не са били виждани след зверствата на “Ислямска държава” (ИДИЛ). Децата са вързани и екзекутирани заедно с останалите членове на семействата им; млади момичета и момчета са застрелвани в гръб. Винаги сме знаели какво е “Хамас”. Сега целият свят знае. “Хамас” е ИДИЛ. И ние ще спечелим по същия начин, по който просветеният свят победи ИДИЛ. “Хамас” искаше война, ще я получи“, каза Нетаняху.

Той отбеляза, че все още има известен брой терористи, които остават на израелска територия.

„Дадох заповед да се атакува “Хамас” по начин, по който никога не сме го атакували досега. И това се случва точно сега“, добави Нетаняху. Той каза, че ударите по Ивицата Газа са „само началото“, и добави, че властите ще направят „всичко за израелците, държани в плен в Ивицата Газа“.

Той също така призова опозиционните партии да съставят широко коалиционно правителство. Първият му приоритет трябва да бъде победата над терористите, които все още са в Израел; подготовка на широкомащабна настъпателна операция в Ивицата Газа; поддържане на спокойна ситуация на други фронтове; осигуряване на международна подкрепа, както и обединяване на страната.

Израел вече мобилизира 300000 души и призова гражданите да се запасят с храна, вода, фенерчета за 3 дни престой в бомбоубежищата.

Около 1500 тела на бойци на „Хамас“ са открити в Израел около ивицата Газа, съобщи израелската армия, предаде АФП. „Приблизително 1500 тела на бойци на Хамас бяха открити в Израел около ивицата Газа“, заяви пред репортери говорителят на армията Ричард Хехт, като добави, че силите за сигурност „повече или по-малко са възстановили контрола върху границата“ с Газа.

В социалните мрежи се появиха множество видеа и снимки от зверствата на “Хамас” при атаката. В кибуца Беери в Южен Израел са убити 108 души. В селото са живеели около 1000 души и се предполага, че жертвите са повече. Терористите са преследвали и стреляли по бягащите участници на фестивала край Рием. Снощи „Хамас“ заплаши, че ще екзекутира заложници публично, ако бомбардировките на Газа продължат.

Операцията на “Хамас” в Израел е планирана повече от година. В нея са участвали почти 2000 души, въпреки че в Газа има 40 000 членове на групировката, каза Али Барака, член на ръководството на “Хамас” в чужбина. Той  отрече Иран да е помогнал за подготовката на операцията и че тя е имала за цел да разстрои усилията на САЩ за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия. ”Хамас” показа видео от тунелите в Газа, откъдето са изстрелвани ракети по Израел.

Лидерите на САЩ, Франция, Германия, Италия и Великобритания обещаха подкрепа за Израел в съвместно изявление. „Днес ние изразяваме нашата силна и обединена подкрепа за държавата Израел и недвусмислено осъждаме “Хамас” и неговите ужасяващи терористични актове“, се казва в изявление, публикувано от Белия дом.

„Ние всички признаваме законните стремежи на палестинския народ и се застъпваме за равни права и свободи както за израелците, така и за палестинците. Но не се заблуждавайте: “Хамас” не представлява тези стремежи и не предлага на палестинския народ нищо друго освен повече терор и кръвопролития“, добавиха лидерите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране