13.10.2023 | 11:51
Израел изселва 1,1 млн. палестинци от ивицата Газа
"Хамас" държат стотици заложници, отвлечени по време на нападението от 7 октомври и заплашва да ги екзекутира
Снимка: TRT

Над 1 млн. души, живеещи в северната част на ивицата Газа, трябва да се преместят в следващите 24 часа. За това настояват израелските власти, съобщи БТА. Смята се, че се подготвя сухоземна операция в населената с палестинци територия. На цивилните от Газа е даден 24-часов срок да се преместят в северната част. Те ще могат да се завърнат след разрешение от военните.

Действията на израелската армия са в отговор на атаките на „Хамас“, започнали на 7 октомври. Терористичната организация уби стотици цивилни. Извършени бяха редица ракетни удари по граничните израелски зони, а бойци на групировката проникнаха през границата и започнаха нападения на много места.

Това е най-мащабната атака срещу Израел от десетилетия. В отговор те се заканиха да унищожат „Хамас“. В последните дни бяха извършени въздушни удари, при които загинаха множество цивилни. Освен това бе спряно снабдяването на Газа.

ООН смята, че е невъзможно такова придвижване да се осъществи без опустошителни хуманитарни последствия„, се казва в изявление на организацията по повод 24-часовия ултиматум, даде от Израел.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик коментира, че разпореденото преместване се отнася и за служителите на организацията, както и за онези, които са били подслонени в обектите на ООН, включително в училища, здравни центрове и клиники.

От изявленията на официалните власти през последните дни става ясно, че Израел счита, че е в състояние на война. В петък военният министър Йоав Галант коментира лаконично:

Време е за война„.

В отговор на предупреждението за масово изтегляне на хора „Хамас“ заяви, че това е фалшива новина и призова цивилните да не изпълняват разпореждането.

Все още не е ясно дали Израел ще започне пълномащабна сухоземна операция, тъй като „Хамас“ държат стотици заложници, отвлечени по време на нападението от 7 октомври и заплашва да ги екзекутира. Според различни данни към момента над 1300 израелци и над 1500 палестинци. В Газа живеят около 2.3 млн души. Над 300 вече бяха принудени да напуснат домовете си заради конфликта.

От няколко дни редица наблюдатели изказват опасения, че сухоземна операция ще увеличи неимоверно броя на цивилните жертви. В изявление на правозащитната организация „Хюман райтс уоч“, че израелските сили са използвали фосфорни бомби при ударите си, които увеличават риска за цивилното население. Отговорът на Израел е, че не знаят за използване на такива боеприпаси в Газа.

През нощта срещу петък бе съобщено и за поредния инцидент на израелска територия. Палестинец, въоръжен с картечен пистолет, е стрелял и ранил двама полицаи в Йерусалим. Единият пострадал е в тежко състояние.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране