08.10.2023 | 12:18
Израел удари Ливан
Нанасят се артилерийски удари

Нанасят се артилерийски удари в Ливан, съобщиха израелските отбранителни сили. Ударът срещу Ливан е в отговор на редица минохвъргачни снаряди, които са били изстреляни към израелска територия.

Няма данни за пострадали и щети, съобщава „Times of Israel“. „Израелските отбранителни сили ще продължат да действат във всички региони и по всяко време, необходимо за гарантиране на безопасността на израелските цивилни“, се казва в изявление на военните.

Снаряди, изстреляни от територията на Ливан, поразиха израелски военен пост във Фермите на Шабаа рано тази сутрин, заявиха пред „Ройтерс“ трима източници в сферата на сигурността. Според източниците това е станало причина в отговор Израел да подложи на артилерийски обстрел района в Ливан, от който са били изстреляни снарядите.

Говорителят на „Хамас“ Гази Хамад каза пред Би Би Си, че Иран е оказал подкрепа на палестинската терористична група да започне изненадваща многофронтова атака срещу Израел в събота.

При безпрецедентната атака бяха убити 300 израелски цивилни и служители на силите за сигурност, над 1000 бяха ранени и неизвестен брой хора – жени, деца, мъже, възрастни хора и войници – бяха отвлечени от Южен Израел и отведени в Ивицата Газа. В престрелка е загинал полковник Йонатан Щайнберг, ръководител на пехотната бригада „Нахал“. Той е един от най-високопоставените офицери, загинали в бой в последно време.

Техеран е ключов поддръжник на „Хамас“ и Палестинския ислямски джихад, както и на ливанската терористична група „Хизбула“, припомня „Times of Israel“.

В събота от няколко места бойци на „Хамас“ проникнаха на израелска територия от Ивицата Газа. „Хамас“ бързо напредна на 35-40 км от ивицата Газа и на практика палестинците контролираха часове наред около 1,5 хиляди квадратни километра от израелска територия – от Керем Шалом на запад до покрайнините на Сдерот, Нетивот и Ашкелон на север и североизток. „Хамас“ контролираше територията на областния съвет Ешкол, както и пътищата, водещи към израелската авиобаза Хацерим, където са базирани израелските изтребители F-35I Adir, както и входовете на военната база Цехелим.

Късно вечерта в събота израелският премиер Бенямин Нетаняху призова жителите незабавно да напуснат Ивицата Газа, тъй като армията ще действа „навсякъде с пълна сила“.

„Армията на Израел незабавно ще използва цялата си мощ, за да унищожи възможностите на „Хамас“, предупреди Нетаняху, отбелязвайки, че този „черен ден“ ще бъде „отмъстен“.

„Всички места, където „Хамас“ се намира в този град на злото, всички места, където „Хамас“ се крие и действа, ще ги превърнем в руини“, заяви премиерът. Той нарече атаката срещу Израел безпрецедентна и увери, че „няма да се повтори“. „Хамас“ започна „жестока война, насочена срещу цивилни“, подчерта правителственият ръководител. „Ще спечелим, но цената ще бъде висока“, добави Нетаняху.

Управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в Ивицата Газа съобщи, че 256 палестинци са били убити и други 1788 са били ранени в Ивицата Газа в резултат на ответните удари на Израел.

Съботната атака на „Хамас“ е напълно неочаквана за израелските сили за сигурност. Световни експерти коментират, че това е най-големият провал на израелското разузнаване. Започнало е разследване как е допуснато това. Изстреляни са около 3000 ракети към Израел. Това е най-мощната атака от 50 години. Вчера се навършиха 50 години от войната Йом Кипур, започната от арабските съседи на Израел и завършила без победител.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране