08.06.2021 | 10:18
Изританият проф. Спасов блокира „Лозенец”
Бившият шеф на болницата обжалва решението за уволнението си пред съда

Изританият шеф на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов е блокирал назначаването на новия съвет на директорите, става ясно от определение на Софийския градски съд от понеделник.

Спасов е поискал спиране на регистрацията на новите шефове в болницата, тъй като обжалва решението на министъра за освобождаване на съвета на директорите.

Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на „Лозенец“ да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Спасов – несменяем директор на Правителствена болница от 1998 г., се раздели с поста си в петък, след като служебният здравен министър оповести шокиращи нарушения с трансплантациите в лечебното заведение.

От 2019 г. до края на април 2021 г. в болницата са установени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор, за които има съмнения, че са незаконни, тъй като реципиентите не са в родствена връзка с донорите.

Става дума за млади хора от Украйна и Молдова, които предоставят орган на свои „чичовци“ и „лели“ от Оман, Израел, Германия, Япония. В отделен случай е установено нарушение на изискванията при трансплантация на черен дроб на висш държавен служител, който е дописан в листата на чакащите в спешно състояние на следващия ден след операцията. Така той е изпреварил тримата пациенти, класирани преди него.

В петък Кацаров назначи нов съвет на директорите, който на свой ред определи доц. Радосвет Горнев за шеф на болницата до провеждането на конкурс. Новият съвет също предизвика съмнения – начело застана адвокат Ивиян Симеонов, който има фирми с хазартен бизнес и е собственик на казина в страната, пише „Сега“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране