05.04.2024 | 10:00
Калин Стоянов остава вътрешен министър и в служебния кабинет на ГЕРБ (видео)
Людмила Петкова ще е вицепремиер и министър на финансите. Човек на ДБ ще бъде начело на електронното управление

Президентът Румен Радев се среща на „Дондуков“ 2 с кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев, на когото на 30 март възложи да предложи състав на служебно правителство. В съответствие с основния закон на България държавният глава провежда задължителните консултации с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

На консултациите не пристигнаха представители на „БСП за България“, което срещна критика от страна на президента.

Людмила Петкова ще е вицепремиер и министър на финансите. Калин Стоянов остава вътрешен министър и в служебния кабинет. Това било най-трудното решение на Главчев, обясни номинираният за служебен министър-председател. Стоянов обаче получил сериозна подкрепа и от синдикатите в МВР.

Галин Цоков също запазва поста си на министър на образованието и науката. Това важи и за министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. Поста си запазва и Георги Гвоздейков – той е министър на транспорта. Последните двама са свързани ПП-ДБ и затова представлява изненада.

Служебен министър на младежта и спорта става Георги Глушков. За министър на туризма е предложен Евгени Милошев, за министър на електронното управление – Владимир Мундров, за министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов, за министър на енергетиката – Владимир Малинов, за министър на икономиката и индустрията – Петко Николов, за министър на околната среда и водите – Петър Димитров, за министър на културата – Найден Тодоров, за министър на здравеопазването – Галя Кондева, за служебен министър на правосъдието – Мария Павлова, за министър на външните работи – Ивайло Ценов, за министър на отбраната – Атанас Запрянов, за министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов, за министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова.

След представянето на проектослужебния кабинет думата бе дадена на представителите на парламентарните сили. Пръв думата взе Кирил Петков от ПП-ДБ. Той обяви, че са не само възмутени, но и абсолютно взривени от предложеното правителство. От ПП-ДБ напуснаха в знак на протест.

Президентът изкоментира, че парламентарните сили имат още два дни да обсъждат предложените за министри с кандидат-премиера. Румен Радев допусна, че някои от тях може да бъдат заменени. В началото на срещата обаче подчерта, че той не се меси на Главчев и че отговорността за проектокабинета е изцяло негова.

Ето и пълния списък на номинираните за служебни министри:

Людмила Петкова – вицепремиер и министър на финансите

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Ивайло Ценов – министър на външните работи

Виолета Коритарова – министър на регионалното развитие

Ивайло Иванов – министър на социалната политика

Атанас Запрянов – министър на отбраната

Мария Павлова – министър на правосъдието

Галин Цоков – министър на образованието

Галя Кондева – министър на здравеопазването

Найден Тодоров – министър на културата

Петър Димитров – министър на околната среда и водите

Кирил Вътев – министър на земеделието

Георги Гвоздейков – министър на транспорта

Петко Николов – министър на икономиката

Росен Карадимов – министър на иновациите

Владимир Малинов – министър на енергетиката

Валентин Мундров – министър на електронното управление

Евтим Милошев – министър на туризма

Георги Глушков – министър на младежта и спорта

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране