22.07.2015 | 13:13
КФН одобри проспекта на „Сирма груп“ за излизане на борсата
Компанията ще предложи 16 млн. нови акции на БФБ-София

Комисията за финансов надзор (КФН) е одобрила проспекта за първично публично предлагане на акциите на софтуерната компания „Сирма груп холдинг“. Новите книжа са общо 16 млн. броя и предстои да бъдат предложени на инвеститорите на Българската фондова борса. От компанията уточняват, че предлагането се планира за началото на септември. Инвестиционен посредник по него е „Елана Трейдинг“. (допълнено в 12 часа)

Проспектът на една от най-големите български IT компании беше забавен от КФН, тъй като го връща за допълване и уточнения. През това време надзорът одобри проспекти на далеч по-малки или новосъздадени дружества.

Сега предстои да бъде организирано самото предлагане през борсата и обявяване на датите за него. „Сирма груп Холдинг“ ще увеличи капитала си със записаните нови акции – в момента той е 49.84 млн. лв., и при успешно пласиране на всички книжа ще дотигне 65.84 млн. лв. Холдингът ще бъде първата софтуерна компания на БФБ, се казва в съобщение на компанията.

Плановете са „Сирма груп Холдинг“ да набере до над 26 млн. лв. от публичното предлагане, в зависимост от цените на акциите. Според първоначално обявеното една нова акция ще се продава между 1.20 лв. и 1.65 лв. Поне 8 млн. акции за 9.2 млн. лв. трябва да бъдат записани, за да бъде успешно увеличението. Основните акционери в „Сирма груп холдинг“ са няколко лица, които притежават по около 10%, а служители също имат акции. Освен новите книжа, ще се предлагат и до 2.49 млн. от старите, при висок интерес.

Набраните от IPO пари ще бъдат използвани за инвестиции в собствени дружества на групата и развитието им, вложения в технологии и използване на натрупаното know-how в области, които тепърва ще бъдат развивани. Възможна е и покупката на външни компании, обясниха от „Сирма груп“ при обявяването на намерението за излизане на борсата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране