08.10.2021 | 21:37
Кирил Петков е бил канадски гражданин до 20 август
Той е поискал да бъде изслушан в открито заседание на КС и даде писмено становище

Кирил Петков е внесъл документите за гражданството си в Конституционния съд, от които става ясно, че канадското му гражданство се прекратява на 20 август, пише lex.bg. Близо два месеца и половина преди това той е встъпил в длъжност като министър на икономиката в служебното правителство.

Петков е поискал да бъде изслушан в открито заседание на съда и даде писмено становище.

Удостоверението, което е представено пред КС, няма дата на издаване. Но в него е посочено, че „Посредством настоящото се удостоверява, че лицето, чието име е посочено по-горе (Кирил Петков- бел. ред.) официално се е отказало от канадско гражданство и съгласно Закона за гражданството ще престане да бъде гражданин на 20 август 2021 г.“.

Много пъти Петков е казвал, че още на 21 април е направил нужните постъпки за отказ от канадско гражданство. На 10 май бе подписан указът, с който се назначава първото служебно правителство с премиер Стефан Янев, в което Кирил Петков е министър.

Очаква се на 12 октомври КС да се произнесе по доказателствата, които е получил по казуса.В същото време Кирил Петков е поискал едномесечен срок, в който да представи писмено становище. Ако това бъде прието, произнасянето на съда ще се отложи най-вероятно за след парламентарните избори.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране