06.09.2022 | 10:40
Китай блокира 100 млрд. долара на Русия
Руската централна банка спешно търси къде да инвестира част от резервите си

Русия се оказа в китайски капан. Преди войната в Украйна тя вложи 17% от златните си резерви в юани, за да се защити от евентуални санкции. Сега обаче се оказа, че е невъзможно да си ги вземе, защото за продажбата им трябва специално разрешение от Китай, което е трудно да бъде получено, пише Bloomberg. Според отчета на ЦБ в китайски юани са вложени 105 млрд. долара.

Това става ясно от презентация на Централната банка на Русия, подготвена за съвещание с членовете на правителството за по-нататъшната съдба на резервите и плановете те да бъдат попълнени с валута на „приятелски държави“, проведено на 30 август.

Според документа руските власти обсъждат възможността да купят юани и други „меки“ валути за 70 млрд. долара. „В новата ситуация натрупването на ликвидни резерви в чужда валута за бъдещи кризи е изключително трудно и бавно. Замразените 300 млрд. долара не само, че не помагат на Русия, но и са слабост, символ на пропуснатите възможности“, се казва в презентацията в рядко признание за истинското въздействие на санкциите.

ЦБ признава, че заради санкциите и забраната за операции с долари и евро това не е проста задача. Изборът трябва да падне върху малкото „приятелски държави“. Но турската лира се срива – за 10 години е загубила 90% от стойността си. Дирхамите на ОАЕ са „политически риск“, тъй като са зачестили визитите на американски чиновници в Дубай, които настояват градът да се не превръща в хъб за заобикаляне на санкциите. Остава юанът, но там също има проблем – лесно може да се вложат пари, но е почти невъзможно да се изтеглят. „Изключително трудно е да се получи разрешение за продажбата на китайските юани от китайските власти във времена на криза“, пише ЦБ.

В китайски „капан“ са се оказали последните незамразени резерви на Русия. Около половината от 640 млрд. долара, с които ЦБ разполага преди началото на войната в Украйна, попаднаха под първата вълна западни санкции – това са инвестициите в долари, евро, японски йени, британски лири, австралийски и канадски долари.

ЦБ започва да купува юани през 2018 г., когато САЩ въведоха санкции срещу „Русал“ и започнаха да обсъждат мерки срещу руския държавен дълг. Най-крупната инвестиция от 44 млрд. беше направена през пролетта на 2018 г., когато курсът на китайската валута беше 6.2-6.4 юана за долар. През 2021 г. руското министерство на финансите прехвърли в юани доларовата част от Фонда за национално благосъстояние 17 млрд. долара при курс 6.4 юана за долар. Сега китайската валута се търгува на около 6,9 юана за долар.

Златото на ЦБ – 2.3 хиляди тона, което е петият по размер резерв в света, попадна под отделни американски санкции през април. И макар че златните слитъци се намират в Русия и не могат да бъдат арестувани, те не могат да бъдат и продадени тайно зад граница – руското злато има характерни примеси, които веднага ще покажат произхода на метала.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране