07.07.2018 | 15:32
Китай ще изкупува огромно количество от българския тютюн

България ще изнася 10 милиона тона тютюневи листа в Китай. Това е една от конкретните договорки между двете страни по време на срещата 16+1 в София. Новината съобщи лично китайският премиер Ли Къцян на пресконференцията след срещата.

„Китай ще отвори по-широко своя пазар за внос на селскостопанска продукция от страните от Централна и Източна Европа. Разбрахме се за внос на до 10 милиона тона тютюневи листа на пазара в Китай”, обяви Къцян.

„Неведнъж министър-председателят Борисов изрази намерението си за взаимоотношения с Китай – например за вноса продукти от тютюневи изделия, защото от това зависи поминъка на много хора от тази страна. Според мен не е достатъчно да има само взаимно разбирателство, но и взаимно да се разбираме, когато някой помоли за нещо. Можем да предприемем нов тип обработка на тези тютюневи листа и това няма да наруши сегашния баланс на пазара в Китай. Ще се радваме да можем да отговорим на потребностите, споделени от нашия добър приятел. Освен това да разглеждаме това като развитие на нашия пазар“, каза Ли Къцян.

„Надявам се да няма недоразумение по отношение на това взаимно разбирателство и подкрепа. Китай е голяма страна. Тя се намира в процес на развитие и прави всичко възможно да подпомага и други страни, които също се стремят към развитие.

На първо място нашата цел е да постигнем взаимна изгода“, категоричен бе китайският премиер.

Сделката е за изкупуване на до 10 хил. тона сух тютюн или 10 млн. тона неизсушени листа. Ако бъде осъществена в пълния си обем това означава Китай да изкупува напълно годишното производство на ориенталски тютюни в България. Според различни агростатистики страната произвежда 15-18 хил. тона сух ориенталски тютюн годишно и около 25 хил. тона от всички тютюни.

Относно договорката за тютюна Бойко Борисов коментира:

„Знаете колко проблеми имаме в изкупуването и дотирането на производството на тютюн и именно затова многократно сме говорили дори, ако трябва те да дадат свои сортове, които нашите райони да отглеждат и да направим така, че да има пазар на тяхната продукция. Работили сме в тази посока, за да се опитаме да намерим пазар за българските производители на листа тютюн. Затова казва премиерът Къцян, че това е политическо решение, за да се подпомогне това производство“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране