29.01.2024 | 20:09
Кметът на Варна гори заради офшорки в Малта!
Обищинската избирателна комисия поиска Благомир Коцев да докаже, че навреме е напуснал фирмите

Кметът на Варна Благомир Коцев и двама от районните – Цветнен Цветков в „Одесос“ и Николай Желязков от „Приморски“, тримата от ПП-ДБ, трябва да докажат, че навреме са напуснали фирмите си след избирането им през есента. При Коцев нещата засега са леки – срещу него просто има сигнал, търси се информация. За колегите му обаче директно са стартирани проверки за несъвместимост –  има данни за такава. Всичко това стана ясно от решения на Общинската избирателна комисия (ОИК) в морския град.

От сайта на органа става ясно, че решенията за районните кметове са взети днес, а за Коцев на 18 януари. Но за казуса с градския кмет се разбира едва сега. Странно е, че общинари от ГЕРБ шумно разгласиха днес неволите на районните кметове, а за Коцев  – 11 дни мълчание.

Сигналът срещу него е подаден от името на радио и телевизия „Истина и свобода“, чрез лицето Александър Иванов. Иска се проверка има ли участие Коцев в търговски дружества в Малта: Vengen Shipping Limited, Ocean Lines Company Limited, Ahilleos Maritime Limited, Linden Shipping Limited, Boden Shipping Limited, Norden Shipping Limited, Harley Shipping Limited, Alaya Shipping Limited, Santa Rosa Shipping Limited. Настоява се за проверка и на други търговски дружества в Малта. Съответно ОИК – Варна е поискала информация от Търговския регистър на островната държава. Но отговорът е, че данните могат да бъдат предоставени само след изрично съгласие на Коцев. Затова комисията му дава възможност до 1 февруари да депозира писмено съгласие за предоставяне на извлечение от регистъра на Малта – за притежание на дялове или пък назначения. Освен това до 7 февруари Коцев директно може да депозира в ОИК документи, опровергаващи сигнала.

При Цветков и Желязков направо към сигналите са приложени разпечатки от нашия търговски регистър. Там първият фигурира с ЕТ „ТУКИ – ЦВЕТКОВ“, а вторият като ликвидатор на търговско дружество „Контекст Плюс“. От сайта на ОИК не става ясно чии са сигналите. На двамата е посочен законовия срок за писмено възражение. Засега няма информация те и Коцев обжалвали ли са решенията.

Подобни скандали са чести в България. Макар развръзката да е различна, понякога се стига до частични избори в големи градове. Например избраният през 2019 г. кмет на Благоевград Румен Томов оцеля няколко месеца. Затова варненските казуси не са безобидни, особено, към момента, за районните кметове.

Преди да влезе в политиката (областен управител при четворната коалиция) Благомир Коцев бе известен като наследник на мощен бизнес, дължащ се на баща му Рубин Коцев. Освен комплекс „Хоризонт“ в Морската градина, фамилията има позиции и в корабния бранш – визираните в сигнала малтийски фирми вероятно са част от него. За Цветнен Цветков също се знаеше, че се занимава с бизнес, като през 2010 г. стана печално известен с репортаж на „Господари на ефира“ за неплатени заплати. Желязков не бе популярен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране