11.12.2023 | 21:38
#Кой е Пеевски
Добре е да не забравяме миналото на този герой, когото сега перат публично

Дете-чудо, кариерен взрив, чист като сълза мултимилионер в България, доскоро медиен магнат, неуспял председател на ДАНС, но санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, готов за премиер, решаващ всеки проблем в държавата, с лостове и в съдебната власт, но сърдит заради ниския си рейтинг. Това е Делян Славчев Пеевски накратко.

Напоследък ни се налага да го гледаме и слушаме всекидневно. От по-мълчалив от риба в началото на депутатската си кариера, Пеевски вече държи да се изказва по всеки актуален въпрос, както и да налага решения. Без преувеличение може да се твърди, че се изживява като говорител не само на ДПС, но и на ГЕРБ. Очевидно му предстои да оглави партията на Доган, както вече ръководи парламентарната ѝ група.

Когато обаче Пеевски бива изпиран пред очите ни, при това не без участието на ПП-ДБ, които се кълняха, че детронирането и разобличението му им е цел, е добре публиката да не забравя кой всъщност е този герой, който сякаш олицетворява целия български политически живот и порядките в него.

Звездата на Пеевски изгрява

още докато е млад и зелен, без образование и опит.

Сега неизменно името му се свързва с ДПС, но кариерата му тръгва по времето на НДСВ през 2001 г. Той е 21-годишен, второкурсник в юридическия факултет на Югозападния университет. Въпреки че няма диплома, той става парламентарен секретар на министерството на транспорта и застава начело на младежката организация на НДСВ заедно със сина на прессекретаря на Симеон Сакскобургготски Галя Дичева. Росен Дичев и Пеевски са съученици от 119-о училище в София. През 2001 г. младежът Делян застава начело на борда на директорите на пристанището във Варна, назначен от министър Пламен Петров, който пък после лъсна на онази снимка от яхтения скандал…

По същото време един близък приятел на семейството му – Васил Иванов-Лучано – трябваше да стане шеф на Агенцията за младежта и спорта. Той също няма висше образование, но пък Законът за администрацията изрично го изисква. Случаят се реши просто и логично – направи се специална промяна в закона, т. нар. поправка „Лучано“, и проблемът отпадна. През 2002 г. Лучано назначи майката на Пеевски Ирена Кръстева за шеф на Спортния тотализатор. Лучано казва за Кръстева, че е перфектен човек, един от добрите хора, които могат да управляват тотото. На въпрос за имуществения възход на Кръстева и Пеевски, същият Лучано казва, че това, „което е постигнал някой, си е техен проблем“.

Междувременно Пеевски изкласи висшето си образование и през 2004 г. се регистрира като адвокат в Благоевград със софийски адрес.

През април 2005 г. тогавашният шеф на националното следствие и близък до Доган Ангел Александров предлага Пеевски да стане следовател в стопанския отдел на следствието в София. По онова време Законът за съдебната власт позволява в системата да се влиза без конкурс, стига юристът да има 2 години стаж. Законът обаче допуска и изключения. И тъй като Пеевски явно е изключителен, минава по този параграф и става магистрат.

Продукцията на Пеевски като следовател е нулева,

но пък 5 месеца по-късно той е вече зам.-министър на бедствията и авариите от квотата на ДПС. Министерството се ръководи от Емел Етем. Като зам.-министър го заварва и скандалът, в който главни действащи лица бяха Румен Овчаров и Ангел Александров. Пеевски беше уволнен като зам.-министър, след като изпълнителният директор на „Булгартабак“ Христо Лачев го обвини, че се е опитал да наложи шеф на софийската цигарена фабрика и че е проводник на интересите на следовател N1 Ангел Александров, който пък искал да получава по 150 000 лв. месечно от дружеството. Прокуратурата образува разследване и Пеевски беше разпитан, но в крайна сметка нищо не беше доказано и делото беше прекратено. Главният прокурор тогава – Борис Велчев, обясни, че делото е прекратено, след като и единственият независим свидетел, посочен от директора на „Булгартабак“, е отказал да потвърди за натиск, осъществяван от Пеевски.

А той продължи да трупа магистратски стаж, при все че първоначално Висшият съдебен съвет отказа да го възстанови в следствието с мотива, че щом няма морал за зам.-министър, не може да е и магистрат. Върховният административен съд обаче отсече, че моралът се гледа само при постъпване в системата, а после вече няма значение. И Пеевски се върна в следствието. Всъщност и досега Пеевски е сочен за човек, който дърпа конците в съдебната власт и държи много юзди в нея, включително и по върховете ѝ, включително и в офиса на Лаура Кьовеши в България.

След 2007 г. избуя и

медийната империя на Пеевски и Кръстева

С помощта на финансиране от КТБ, в която по онова време държавата държи голяма част от средствата си, те пазаруват на килограм медии, които се превръщат в трибуна за хвалене на властта и очерняне на неудобните. Всички помним как през 2009 г. Бойко Борисов заспа като „Боко Тиквата“, а се събуди обсипан с дитирамби „г-н Борисов“, когато дойде на власт… И така до 2013 г. Пеевски влезе и в ръководството на Българския медиен съюз, въпреки че неговото име никъде не фигурираше в официалните регистри. Той владееше и почти целия разпространителски бизнес, който изигра немалка роля в краха на българските вестници.

През юли 2009 г. Пеевски става депутат от ДПС в 41-ото Народно събрание и без малко да стане член на парламентарната комисия за борба с корупцията. Заформя се обаче скандал и тази позиция му се разминава. (Както в актуалния парламент му се случи с конституционната комисия, между другото.)

През юни 2013 г. премиерът Пламен Орешарски предлага Пеевски да бъде бъде избран от парламента за председател на ДАНС. Преди това законът бе набързо ремонтиран, за да приляга на Пеевски. А той беше безпрецедентно бързо проверен, за да получи най-високото ниво на достъп до класифицирана информация. Едва ли управляващите са си давали сметка каква обществена енергия ще отприщят с това си решение. Но протестите в центъра на София под мотото ДАНСwithme още се помнят, а хаштагът #Кой винаги ще остане свързан с Пеевски. В крайна сметка той се оттегли бързо от председателското място в ДАНС. Очевидно, за да чака по-добри времена.

През 2012 г. Пеевски декларира, че притежава влог от близо 53 хил. лв., стар „Опел“ и три имота в София. Година по-късно посочва, че има само влог от 17 хил. лв. През 2015 г. Пеевски посочи доходи от дивиденти, като декларира 1 100 000 лв. Месеци преди това депутатът обяви, че притежава дял в „Булгартабак“. След това доходите му са все така завидни за човек, който цял живот е бил само на държавна служба. През 2017 г. той е получил над 37 млн. лв. от дивиденти. В последната си декларация освен друго, сочи налични малко над 1 млн. лв. Той има да получава дивидент в размер на 19 767 519 лв. При спестяванията му няма промяна – те са около 3,5 млн. лв.

През 2014 г. фалира КТБ, а разривът между собственика ѝ Цветан Василев и Делян Пеевски не изненада наблюдателите. „В хода на разследването не сме установили неща, свързани с Пеевски“, каза Иван Гешев, тогава спецпрокурор, ръководещ разследването за източването на банката. И досега Пеевски по никакъв начин не е част от делото, което още виси на първа инстанция. За него Василев, вече като бивш банкер и изгнаник в Белград, казва, че е „властелин на България“ и обяснява, че формално Пеевски не е е длъжник на банката, но има набор от фирми, които се обслужват от КТБ и на които крайният собственик е скрит. За отминалите си топли отношения с Пеевски Василев не дава убедителни обяснения.

„Всичко ми е кристално чисто“,

казва и самият Пеевски във връзка с фалита на КТБ.

Пеевски си почина от депутатстването само в кратките 45-о и 46-о НС от април до септември 2021 г., след което отново се връща на борда. Този период съвпада със санкционирането му за корупция от САЩ по глобалния закон „Магнитски“. Пеевски отрича обвиненията на Вашингтон и изглежда прави всичко да се покаже като най-големия евроатлантик и демократ. Българските власти също му дават благословия да поддържа версията, че САЩ са направили някаква ужасна грешка, тъй като образуват проверки, които неизменно показват, че Пеевски няма за какво да бъде пипнат.

На 2 юни 2021 г. САЩ обявиха санкциите срещу Пеевски. В разпространения от Вашингтон документ се казваше, че той е олигарх, който преди това е бил народен представител и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество.

Санкциите на САЩ и последвалите черни списъци с фирми в България всъщност не попречиха на Пеевски да прави крупни продажби. Прокуратурата дори ги провери и заключи, че няма как санкционираният за корупция да е извършил престъпление като ударно разпродава имоти за над 20 млн. лв. на ММА боец. Включването му от българското правителство в черен списък заради санкциите е незаконно, посочи още прокуратурата в отказа си да образува разследване.

През февруари 2022 г. вътрешният министър тогава Бойко Рашков обяви, че има основания да се иска

свалянето на депутатския имунитет на Делян Пеевски. 

Рашков коментира в предаването „Въпросите“ на TV1, че ГДБОП иска защитата на народния избраник от ДПС да бъде свалена.

Рашков обясни, че МВР иска да провери как Пеевски е забогатял, но има ограничение, тъй като става дума за лице с имунитет. Рашков обясни, че затова „ние сме се задоволили с малко по обем материали“, които са ни дали основание да изпратим преписката на Специализираната прокуратура да прецени дали да предложи на главния прокурор да поиска имунитета на Пеевски от парламента.

По думите на министъра такива материали е трябвало да бъдат събрани много отдавна. „Този човек, който има стандарт да живее дълго време в чужбина, включително в Дубай, беше декларирал в нашата страна един „Опел“. И този човек е народен представител“, посочи Рашков. Той отказа повече подробности, тъй като материалите вече били в прокуратурата и е редно информацията да идва от нея.

За нас остава да се питаме той само лице ли е на задкулисието в България, или е основният играч. Със сигурност обаче е феномен. И винаги изглежда на крачка от пълния крах, преди да се завърне още по-силен. А в момента е тук, сякаш за да остане завинаги, неподвластен на общественото мнение, имащ зад себе си партия, феодализирала 13-14% от гласовете на населението.

Доротея Дачкова, Сега

1 коментар

  1. Адам каза:

    Боже, пази България! Психодесните са готови и с Дявола ортаци да станат за власт и пари…. Пеевски – Президент!!!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране