24.08.2022 | 12:11
Колосални загуби за Германия след напускането на руския пазар
Германският бизнес загуби досега 10 млрд. EUR

Германските компании са оценили загубите от напускането на руския пазар на над 10 млрд. EUR, съобщи Handelsblatt. Според анализаторите повечето от германските компании след началото на „специалната операция“ са престанали да включват руски и беларуски активи в своите отчети, тъй като са престанали да реализират печалба.

След началото на „специалната операция“ на Русия в Украйна германските компании загубиха над 10 млрд. EUR печалби поради напускане на руския пазар или намаляване на сътрудничеството с Русия. За това пише вестник Handelsblatt, позовавайки се на собствен анализ на финансовите отчети на германските компании.

Както пише вестникът, компаниите вече не очакват да получат печалба от материални активи и акции в Русия и Беларус, така че решиха да не ги вземат предвид във финансовите си отчети. Handelsblatt дава пример с енергийната компания Uniper, която отписа 2 млрд. EUR от баланса си заради замразяването на проекта „Северен поток 2“ и спирането на руския филиал на Unipro.

В доклада Uniper отчита и рекордна загуба от 12,4 млрд. EUR, главно поради намаляването на доставките на руски газ за Европа – „Газпром“ ги намали от средата на юни. През юли енергийната компания се обърна към германското правителство за помощ в размер на 9 млрд. EUR. Както писа Handelsblatt, за да подкрепят Uniper, германските власти могат да изкупят повече от 30% от компанията.

„Не само Uniper, но и други големи компании, като BASF, взеха твърде малко предвид доставките на руски газ в своя анализ на риска и сега са принудени да се справят с трудни въпроси за балансиране на балансите, за да покрият загубите“, казва директорът от Института за корпоративно управление към Франкфуртското училище по финанси и мениджмънт Кристиан Стренгер, чийто коментар е даден в материала.

Най-честият начин германските компании да се отърват от руски активи е да продадат местни филиали на руското ръководство. Анализаторите на Handelsblatt обаче твърдят, че по тази схема компаниите също търпят загуби, тъй като продават имущество на символично ниска цена. Така например се случи с OBI (централата на мрежата се намира в град Вермелскирхен, Германия), която продаде руския си бизнес за 600 рубли.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране